FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: vatrogasci ogorčeni smanjenjem novčane svote za 2006.

RIJEKA, 7. prosinca 2005.(Hina) - Vatrogasci Primorsko-goranskežupanije i grada Rijeke na današnjoj su konferenciji za novinstvoizrazili ogorčenost Vladinom odlukom o rasporedu decentraliziranognovca za vatrogastvo za 2006., po kojoj bi, kažu, dobili manje 2,54milijuna kuna nego ove godine.
RIJEKA, 7. prosinca 2005.(Hina) - Vatrogasci Primorsko-goranske županije i grada Rijeke na današnjoj su konferenciji za novinstvo izrazili ogorčenost Vladinom odlukom o rasporedu decentraliziranog novca za vatrogastvo za 2006., po kojoj bi, kažu, dobili manje 2,54 milijuna kuna nego ove godine.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u Rijeci Tomislav Miloš, predsjednik riječkog Sindikata vatrogasaca Marijan Smerdel i zapovjednik Vatrogasne županijske zajednice Slavko Gauš osudili su mjerila za raspored novca koji je izradila Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Vatrogasci drže da područja djelovanja i odgovornosti postrojbe u jedinici matične lokalne samouprave nisu utvrđena po Planu zaštite od požara i Zakonu o vatrogastvu. Tako će Javna vatrogasna postrojba dobiti novac za djelovanje samo na riječkom području, a po Zakonu obvezna je djelovati a i djeluje na području cijelog tzv. riječkog prstena, odnosno u okolnim općinama i gradovima, što povećava njezino područje djelovanja za deset puta.

Vatrogasci navode da mjerila obuhvaćaju samo broj požara, a ne i tehničke intervencije, na koje se odnosi polovica od njihova ukupna broja. Dodaju i da nisu uzete u obzir posebnosti toga područja s mnogo visokih stambenih zgrada, lukom, rafinerijom, brodogradilištima, cestovnim i željezničkim tunelima i ostalim objektima.

Neprihvatljivim su ocijenili da od raspoređena novca u prosjeku riječki vatrogasci dobiju po 108.000 kuna na godinu, a u nekim drugim mjestima "s manje intervencija i požarnih opasnosti i do 150.000". Tako će, navode, riječki JVP po novom izračunu dobiti 14 posto manje nego 2005.

Također je istaknuto da Vladinom odlukom nisu određeni drugi izvori financiranja pa će sve nepredviđene troškove morati podmiriti jedinice lokalne i područne samouprave ili će plaće vatrogascima biti smanjene.

Vatrogasci PGŽ-a i grada Rijeke od Vlade traže da poništi odluku i vrati mjerila za raspored novca na doradbu Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Ističu da s njima nitko nije razgovarao kad su mjerila izrađivana te da nisu bili službeno izviješćeni o donošenju odluke, nego da su o tome doznali s interneta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙