FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga profesionalnih vatrogasaca predlaže mirovinski fond za vatrogasce mlađe od 50 godina

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Udruga profesionalnih vatrogasacaHrvatske predložila je danas Hageni osnivanje zatvorenog dobrovoljnogmirovinskog fonda u koji bi bili učlanjeni svi profesionalnivatrogasci mlađi od 50 godina.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske predložila je danas Hageni osnivanje zatvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda u koji bi bili učlanjeni svi profesionalni vatrogasci mlađi od 50 godina.

Sredstva fonda bi se osiguravala uplatom poslodavca u iznosu koji se danas uplaćuje za staž s povećanim trajanjem, odnosno od 500 do 700 kuna, kaže se u priopćenju te udruge.

Iz fonda bi se osiguravale mirovine za vatrogasce koji izgube zdravstvenu sposobnost za obavljanje posla prije ostvarivanja prava na redovnu starosnu mirovinu ili nakon unaprijed utvrđenog broja godina za koje je uplaćivan utvrđeni iznos u fond.

U udrugu je učlanjeno oko 1.380 profesionalnih vatrogasaca iz 44 javne vatrogasne postrojbe.

Trenutno od pet do 10 posto profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama nije zadovoljilo na liječničkom pregledu, pa ne mogu obavljati taj posao, a nemaju uvjeta za mirovinu.

Zbog većeg broja vatrogasaca koji su u životnoj dobi između 40 i 50 godina, idućih se godina očekuje povećanje postotka zdravstveno nesposobnih koji neće imati uvjeta za starosnu mirovinu, upozorava udruga.

Profesionalni vatrogasci imaju benificirani radni staž u iznosu od 15 mjeseci za 12 mjeseci provedenih na radu, tako da osoba koja se zaposlila s 20 godina a cijelo je vrijeme imala benificirani radni staž, u redovnu starosnu mirovinu može ići kad napuni 58,5 godina života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙