FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nemiri u Francuskoj - socijalna pobuna

PARIZ, 7. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Nedavni nemiri u francuskimpredgrađima, koji su trajali od 27. listopada do 17. studenoga, bilisu pobuna protiv socijalne isključenosti i nisu imali vođu nitipolitički program, ističe se u izvješću sigurnosnog ogranka francuskepolicije (RG).
PARIZ, 7. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Nedavni nemiri u francuskim predgrađima, koji su trajali od 27. listopada do 17. studenoga, bili su pobuna protiv socijalne isključenosti i nisu imali vođu niti politički program, ističe se u izvješću sigurnosnog ogranka francuske policije (RG).

Izvaci iz povjerljivog izvješća RG-a od 23. studenoga objavljeni su u srijedu u dnevniku Le Parisien.

"Francuska je doživjela oblik neorganizirane pobune u predgrađima, bez vođe i predloženog programa", ocjenjuju analitičari.

RG ističe da pobunom nitko "nije manipulirao", uključujući islamističke fundamentaliste, koji su aktivni u francuskim predgrađima.

Izvješće je u suprotnosti s tvrdnjama ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja, koji drži da su incidenti bili "organizirani i nikako spontani".

Pobija također mnoge komentatore koji u nemirima vide prije svega etničke i rasne elemente, jer su većina mladih koji su u njima sudjelovali bili djeca sjevernoafričkih i subsaharskih imigranata.

Oni se "osjećaju kažnjenima siromaštvom, bojom svoje kože i svojim imenima", ističe RG.

Izgrednici su uglavnom napadali javne zgrade, "ne štedeći ni privatne tvrtke... kao da su izgubili povjerenje u javne institucije, ali i privatni sektor, koji su izvor zapošljavanja i gospodarske integracije".

U zaključku izvješća nemiri se opisuju kao "samoubilački čin" koji se "prije svega tiče predgrađa, koja su postala prava urbana geta".

Nasilje je počelo 27. listopada potaknuto nesretnom smrti dvojice mladića imigrantskog podrijetla koji su se, bježeći pred policijom, sakrili u trafostanicu gdje ih je ubila struja.

U iduća tri tjedna diljem zemlje zapaljeno je gotovo 9.000 automobila i deseci zgrada. Nemiri su zahvatili tristotinjak gradova, a štete se, prema izvješću RG-a, procjenjuju na više od 250 milijuna eura.

Kako bi spriječila eskalaciju nasilja, francuska vlada uvela je izvanredno stanje koje je mjesnim vlastima omogućilo uvođenje policijskog sata. Izvanredno stanje proglašeno je na tri mjeseca i istječe sredinom veljače.

S obzirom na smirivanje situacije, u francuskoj javnosti pojavili su se već pozivi za njegovim ukidanjem.

Zakon od 18. studenoga, kojim je izvanredno stanje produljeno na tri mjeseca, predviđa tu mogućnost i prije isteka definiranog roka.

Premijer Dominique de Villepin poručio je međutim da se to sigurno neće dogoditi prije početka iduće godine, objasnivši kako su novogodišnje proslave razdoblje u kojem je moguće izbijanje novih nereda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙