FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska broji gospodarske gubitke nemira

PARIZ, 8. studenog 2005. (Hina/AFP) - Nemiri u Francuskoj u proteklih11 dana mogli bi ugroziti gospodarski oporavak te zemlje, upozoravajuekonomisti i poslovni čelnici.
PARIZ, 8. studenog 2005. (Hina/AFP) - Nemiri u Francuskoj u proteklih 11 dana mogli bi ugroziti gospodarski oporavak te zemlje, upozoravaju ekonomisti i poslovni čelnici.

Uzbuna postoji oko francuske turističke industrije, zabrinutost oko pada povjerenja potrošača i pada inozemnih ulaganja, a da se i ne spominje strah od devastacije poduzeća i utjecaja rastućih troškova sigurnosti ukoliko se situacija pogorša.

"To je upravo ono što nije trebalo francuskom gospodarstvu", kazao je Nicolas Bouzou, glavni ekonomist pariške konzultantske tvrtke Xerfi.

Prvi smrtni slučaj u neredima zabilježen je u ponedjeljak kada je 61-godišnji muškarac preminuo od ozljeda koje je zadobio u petak. Tijekom 11 noći nemira u Francuskoj ranjeno je nekoliko policajaca, zapaljeno oko 5.000 vozila, a uhićeno više od 1.000 osoba, dok su trgovine i skladišta bili na meti palikuća.

Ekonomisti su zabrinuti da bi povoljne gospodarske prognoze za zadnje tromjesečje ove godine i ubrzanje rasta u 2006. mogli biti ugroženi. Očekuje se da će francusko gospodarstvo ostvariti rast po stopi od oko 1,5 posto.

Marc Touati, ekonomist francuske banke Natexis Banques Populaires, upozorio je da bi slom javnog reda mogao potkopati povjerenje potrošača u posljednjem tromjesečju godine, ključnom razdoblju za trgovce na malo. "Ta štetna klima mogla bi imati izravan utjecaj na prihode krajem godine. Štoviše, kraj godine je odlučno razdoblje za gospodarstvo", kazao je.

Touati je kazao da će pad polovnog povjerenja utjecati na planove zapošljavanja kompanija, te da bi u kombinaciji s povjerenjem potrošača mogao značiti preuranjen kraj oporavka.

Jedina gospodarska prednost socijalnih nemira je pad eura, što je učinilo eurozonu konkurentnijom na međunarodnim tržištima, kazao je Touati.

Navodeći izvještaj OECD-a o inozemnim ulaganjima u Francusku, Bouzou je kazao da su inozemna ulaganja u Francusku gotovo prepolovljena 2004. u odnosu na 2003. i da trenutni događaji dalje štete atraktivnosti Francuske kao destinaciji za inozemni kapital.

Čelnik francuskog udruženja poslodavaca Medefa, Laurence Parisot ukazao je u ponedjeljak na "vrlo ozbiljne" posljedice nasilja, posebice za francuski imidž u inozemstvu te za sektor ugostiteljstva. Govoreći za francuski radio Parisot je rekao da je imidž Francuske "snažno oštećen".

Francuski ministar turizma Leon Bertrand kazao je da neredi "riskiraju uzrokovanje problema u budućnosti za turističku industriju", no istaknuo da je zemlja ostala sigurna za posjetioce i optužio inozemne medije za obmanjivanje javnosti zbog naslovnica kao što su "Pariz u plamenu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙