FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel ne podržava zahtjeve protjeranih Nijemaca

BERLIN, 6. prosinca 2005. (Hina) - Nova njemačka Vlada neće podržatizahtjeve Nijemaca koji su nakon Drugog svjetskog rata protjerani izPoljske i Čehoslovačke i koji od tih zemalja traže vraćanje imovine,izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak u Berlinu nakonsusreta s českim premijerom Jirzijem Paroubekom.
BERLIN, 6. prosinca 2005. (Hina) - Nova njemačka Vlada neće podržati zahtjeve Nijemaca koji su nakon Drugog svjetskog rata protjerani iz Poljske i Čehoslovačke i koji od tih zemalja traže vraćanje imovine, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak u Berlinu nakon susreta s českim premijerom Jirzijem Paroubekom.

"Takav stav su zastupale i vlade Helmuta Kohla i Gerharda Schroedera i tu se ništa neće promijeniti", izjavila je Merkel.

Njemačka kancelarka prihvatila je poziv Paroubeka za uzvratni posjet početkom sljedeće godine te je izrazila želju za nastavkom dobrih odnosa dviju zemlja. Merkel je takodjer najavila da će unatoč teškoj financijskoj situaciji nova vlada i dalje podržavati njemačko- česki fond za budućnost.

Paraoubek je odnose Njemačke i Češke ocijenio kao "izvanredne".

Potomci protjeranih Nijemaca iz Češke i Poljske najavili su pokretanje zahtjeva za vraćanje oduzete imovine te godinama od njemačkih vlada traže da izvrše pritisak na te zemlje kako bi bilo udovoljeno njihovim zahtjevima. Kao zaštitnik protjeranih njemačkih skupina među njemačkim političkim strankama najviše se profilirala bavarska Kršćansko- socijalna unija (CSU).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙