FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka vjerojatno neće izbalansirati proračun prije 2009.

BERLIN, 23. studenog 2005. (Hina/AFP) - Njemački ministar financijaPeer Steinbrueck ne vjeruje da će njemačka nova koalicijska vladauspjeti uravnotežiti proračun prije kraja svoga mandata u rujnu 2009.,piše jedan njemački časopis.
BERLIN, 23. studenog 2005. (Hina/AFP) - Njemački ministar financija Peer Steinbrueck ne vjeruje da će njemačka nova koalicijska vlada uspjeti uravnotežiti proračun prije kraja svoga mandata u rujnu 2009., piše jedan njemački časopis.

"Držim da nema izgleda da ćemo biti u stanju smanjiti nova zaduženja na nulu do kraja zakonskog mandata", kazao je Steinbrueck u intervjuu za njemački tjednik Stern koji izlazi u četvrtak.

Steinbrueck je branio poteze vlade za podizanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa 16 posto na 19 posto. Kazao je i da njemačka vlada želi teret financiranja njemačkog sustava socijalne skrbi prebaciti sa socijalnih doprinosa koje plaćaju radnici i poslodavci na PDV.

Istaknuo je međutim da se ne smije precjenjivati učinak takvog poteza. "Koalicija će već puno postići ako uspije smanjiti socijalne doprinose sa sadašnjih 40,8 posto na oko 39,3 posto", kazao je Steinbrueck.

Kao ministar financija, Steinbrueck je suočen sa zastrašujućim nasljedstvom - proračunskim manjkom koji premašuje gornju granicu od tri posto bruto domaćeg proizvoda svake godine od 2002., a uz stopu nezaposlenosti ne daleko od rekordnih poslijeratnih razina i slabi gospodarski rast mali su izgledi za poboljšanje situacije u kratkom roku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙