FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordan rast kredita banaka u listopadu

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Rekordan rast kredita banaka ulistopadu
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Rekordan rast kredita banaka u listopadu

HINA - Financijski servis

Krediti banaka u Hrvatskoj u listopadu su zabilježili rekordan ovogodišnji mjesečni rast od 3,2 milijarde kuna, tako da su na kraju tog mjeseca ukupni krediti banaka svim sektorima iznosili 150,87 milijardi kuna, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

U tome su krediti stanovništvu zastupljeni sa 50,4 posto, a trgovačkim društvima sa 39,2 posto, a ostatak otpada na središnju i lokalnu državu, bankarske i nebankarske institucije.

Time se ubrzava trend snažnog rasta kredita banaka u Hrvatskoj, o čemu govore i podaci da su na godišnjoj razini, u odnosu na listopad 2004., ukupni krediti banaka povećani za 26,6 milijardi kuna, što predstavlja godišnju nominalnu stopu porasta od 21,4 posto.

Pritom su krediti stanovništvu zabilježili godišnju stopu rasta od 23 posto, a trgovačkim društvima 15,6 posto.

Stanovništvo se tijekom listopada zadužilo za novih 1,1 milijardi kuna, što je ipak niže nego u prethodnim mjesecima, dok je kod poduzeća u listopadu zabilježen znatno veći rast kredita nego u prijašnjim mjesecima, za 1,2 milijarde kuna.

Prema podacima HNB-a, ukupni su krediti stanovništvu krajem listopada iznosili 76,1 milijardu kuna. U odnosu na mjesec prije to je povećanje za 1,14 milijardi kuna ili za 1,5 posto.

Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u listopadu ove godine bili veći za 14,2 milijarde kuna ili za 23 posto.

U ukupnim kreditima stanovništvu sa 34,4 posto zastupljeni su stambeni krediti, koji su na kraju listopada iznosili 26,2 milijarde kuna ili za 523 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 6,1 milijardu kuna ili za 30,3 posto više nego prije godinu dana.

Plasmani stanovništvu i nadalje bilježe najsnažniji rast s tendencijom ubrzanja od kraja 2004.

Po podacima HNB-a, krediti banaka trgovačkim društvima na kraju listopada ove godine iznosili su 59,2 milijarde kuna.

To je za 1,19 milijardi kuna više nego u mjesecu prije, a za 7,98 milijardi kuna više nego u prošlogodišnjem listopadu, čime je godišnja stopa rasta kredita poduzećima povećana na 15,6 posto.

Krediti banaka središnjoj državi pak u listopadu su povećani za 866 milijuna kuna, i na kraju tog mjeseca iznose ukupno 12,6 milijardi kuna, što činu udio od 8,3 posto u ukupnim kreditima banaka svim sektorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙