FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast kredita

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Snažan rast kredita
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Snažan rast kredita

HINA - Financijski servis

Nastavlja se snažan rast kredita banaka u Hrvatskoj, posebice rast kredita stanovništvu koje se u rujnu zadužilo za novih gotovo dvije milijarde kuna, što je i rekordni mjesečni nominalni porast.

Po podacima Hrvatske narodne banke, ukupni su krediti banaka svim sektorima na kraju rujna ove godine iznosili 147,6 milijardi kuna, u čemu su krediti stanovništvu zastupljeni sa 50,7 posto, a krediti poduzećima sa 39,3 posto.

U odnosu na mjesec ukupni su krediti povećani za 2,74 milijardi kuna ili za 1,9 posto, što je po veličini drugi ovogodišnji mjesečni porast, nakon rekordnog povećanja u svibnju, od 3,1 milijarde kuna.

Na godišnjoj razini, u odnosu na rujan 2004., ukupni su krediti banaka povećani za 24,6 milijardi kuna, što predstavlja godišnju stopu porasta od 20 posto.

Pritom su krediti stanovništvu zabilježili godišnju stopu rasta od 22,3 posto, a trgovačkim društvima 13,7 posto.

Prema podacima HNB-a, ukupni su krediti stanovništvu krajem rujna iznosili 74,96 milijardi kuna. U odnosu na mjesec prije to je povećanje za 1,96 milijardi kuna ili za 2,7 posto.

Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u rujnu ove godine bili veći za 13,7 milijardi kuna ili za 22,3 posto.

U ukupnim kreditima stanovništvu sa 34,4 posto zastupljeni su stambeni krediti, koji su na kraju rujna iznosili 25,7 milijardi kuna, što je za 803 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 5,8 milijardi kuna ili za 29,1 posto više nego prije godinu dana.

Plasmani stanovništvu i nadalje bilježe najsnažniji rast s tendencijom ubrzanja od kraja 2004.

Najsnažniji rast u ukupnim kreditima odobrenim stanovništvu u drugom tromjesečju imali su stambeni i ostali kunski krediti, tako da je njihov udio u ukupnim kreditima građanima u kolovozu iznosio 34,4 posto za stambene, sa godišnjom stopom rasta od 29,9 posto, i 45,8 posto za ostale kunske kredite kod kojih se bilježi godišnja stopa rasta od 19 posto.

Prema veličini udjela u ukupnim kreditima stanovništvu na trećem su mjestu, po podacima HNB-a, krediti za kupnju automobila sa udjelom od 11,8 posto i godišnjom stopom rasta od 23,4 posto.

Po podacima HNB-a, krediti banaka trgovačkim društvima na kraju rujna ove godine iznosili su nešto više od 58 milijardi kuna.

To je za 957 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 7 milijardi kuna ili za 13,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Time se nastavlja znatno brži rast kredita stanovništvu u odnosu na poduzeća, no poduzeća osim vlastitih izvora i kredita kod domaćih banaka koriste se i uslugama lizinga i izravno se zadužuju u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙