FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se rast plasmana banaka

ZAGREB, 7. studenog 2005. (Hina) - Nastavlja se rast plasmana banaka
ZAGREB, 7. studenog 2005. (Hina) - Nastavlja se rast plasmana banaka

HINA - Financijski servis

Nastavlja se snažan rast plasmana banaka nebankarskim sektorima u Hrvatskoj, posebice rast kredita stanovništvu koje se u rujnu zadužilo za novih gotovo dvije milijarde kuna, što je i rekordni mjesečni nominalni porast kredita.

Po podacima Hrvatske narodne banke, ukupni su plasmani banaka nebankarskim sektorima na kraju rujna ove godine iznosili 140,7 milijardi kuna.

To je za 2,55 milijardi kuna ili za 1,85 posto više nego u mjesecu prije, što spada među veće mjesečne poraste zabilježene ove godine, nakon rekordnog povećanja u kolovozu, od 3,2 milijarde kuna.

Na godišnjoj razini, u odnosu na rujan 2004., ukupni su plasmani banaka nebankarskom sektoru povećani za 20,1 milijardu kuna, što predstavlja godišnju stopu porasta od 16,7 posto.

Pritom su plasmani stanovništvu zabilježili godišnju stopu rasta od 22,3 posto, a trgovačkim društvima 10,5 posto.

Prema podacima HNB-a, ukupni su krediti stanovništvu krajem rujna gotovo dostigli iznos od 75 milijardi kuna (74,95 milijardi kuna). U odnosu na mjesec prije to je povećanje za 1,96 milijardi kuna ili za 2,7 posto.

Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u rujnu ove godine bili veći za 13,7 milijardi kuna ili za 22,3 posto.

U ukupnim kreditima stanovništvu sa 34,4 posto zastupljeni su stambeni krediti, koji su na kraju rujna iznosili 25,7 milijardi kuna, što je za 803 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 5,8 milijardi kuna ili za 29,1 posto više nego prije godinu dana.

Po podacima HNB-a, potraživanja banaka od poduzeća na kraju devetog ovogodišnjeg mjeseca iznosila su 62,2 milijarde kuna.

To je za 873 milijuna kuna ili za 1,4 posto više nego u mjesecu prije, a za 5,9 milijardi kuna ili za 10,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Time se nastavlja znatno brži rast plasmana stanovništvu u odnosu na poduzeća, no sektor poduzeća osim kod domaćih banaka financira se i izravno iz inozemstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙