FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 5. prosinca

ZAGREB, 4. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 5. prosinca.
ZAGREB, 4. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 5. prosinca.

RIGA - Hrvatski premijer Ivo Sanader putuje u ponedjeljak u službeni posjet Latviji, baltičkoj zemlji s kojom Hrvatska ima vrlo dobre političke, no nedovoljno razvijene gospodarske odnose. Sanader će se tijekom posjeta sastati sa svojim domaćinom, latvijskim premijerom Aigarsom Kalvitisom, predsjednicom Vairom Vike-Freiberge i predsjednicom parlamenta Ingrid Udre. Razgovori će, kako se očekuje, biti usredotočeni na unapređenje bilateralnih odnosa između dviju zemalja, posebice na području gospodarstva, i na euroatlantske integracije.

LJUBLJANA - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak će otputovati u Ljubljanu kako bi sudjelovala na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji OESS-a, kojom Slovenija zaključuje jednogodišnje predsjedanje krovnom europskom sigurnosnom organizacijom.

BRUXELLES - Sljedeći tjedan Hrvatska počinje screening, provjeru usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja, najopsežnije i jedno od najtežih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU-u. Stotinjak hrvatskih stručnjaka i pregovarača za to poglavlje, zajedno s kolegama iz Turske, cijeli tjedan će imati sastanke s predstavnicima Europske komisije, koji će im objašnjavati europsku pravnu stečevinu za to poglavlje. Riječ je o prvoj fazi screeninga za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja, tzv. eksplanatornom sastanku.

BRUXELLES - Hrvatska također sljedeći tjedan nastavlja sa screeningom za poglavlje tržišnog natjecanja. Riječ je o drugoj tzv. bilateralnoj fazi screeninga za to poglavlje na kojoj će hrvatska strana, u ponedjeljak i utorak, predstaviti Europskoj komisiji u čemu se hrvatsko zakonodavstvo razlikuje od europskog na tom području. Screening za tržišno natjecanje počeo je 8. studenoga, a hrvatski pregovarač za to područje Olgica Spevec kazala je tada da RH kroz primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju posljednjih godina prilagođava svoje zakonodavstvo europskom, kao i njegovu provedbu.

ZAGREB - Hrvatski kulturni klub predstavlja knjigu "Politika europskih integracija" izdavačke kuće Topikal. O knjizi će govoriti prof.dr. Radovan Vukadinović i doc.dr. Lidija Čehulić (18 sati, Muzej za umjetnost i obrt, Trg Maršala Tita 10).

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana boravi u posjetu Beogradu.

BEOGRAD - Nastavlja se suđenje za zločin na Ovčari 16-orici optuženih pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu.

BEČ - Zapadni Balkan bit će tema konferencije koja se u ponedjeljak održava u Beču, a na kojoj sudjeluje potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini.

BERLIN - Američka državna tajnica Condoleezza Rice boravi u posjetu Njemačkoj (i 6. prosinca). Nakon toga putuje u posjet Rumunjskoj, Ukrajini i Belgiji.

PRIŠTINA - Novi njemački ministar obrane Franz Josef Jung posjetit će njemačke postrojbe raspoređene na Kosovu.

BAGDAD - Nastavlja se suđenje Sadamu Huseinu koje je bilo prekinuto kako bi jedan od optuženika bivši irački potpredsjednik Taha Jasin Ramadan našao branitelja.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Mario Vrandečić

Prije podne: Duška Gerić Koren

Poslije podne: Darko Vlahović

Večer: Damir Hainski

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mauil: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙