FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 7. studenoga

ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak, 7. studenoga.
ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 7. studenoga.

SARAJEVO - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sudjelovat će na 11. sjednici Igmanske inicijative pod nazivom "Deset godina nakon Daytonskog sporazuma - sljedeći korak suradnje". U sklopu sastanka Igmanske inicijative Mesić će se susresti s članovima predsjedništva BiH i s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem.

TALIN - Hrvatski premijer Ivo Sanader započinje službeni posjet Estoniji tijekom kojeg će se u razgovorima s estonskim dužnosnicima osvrnuti na bilateralne odnose između dvije zemlje i zahvaliti na potpori Estonije pruženoj u procesu približavanju Hrvatske EU.

BRUXELLES - Nastavak procesa screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, za poglavlje javne nabave. Riječ je o prvoj fazi screeninga za to poglavlje na kojem će predstavnici Europske komisije objašnjavati Hrvatskoj i Turskoj zakonodavstvo EU-a na tom području.

BRUXELLES - Redoviti sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije. Glavna tema sastanka bit će Financijska perspektiva, višegodišnji proračun Europske unije za razdoblje 2007-2013.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima pred Haškim sudom (ICTY) za pogubljenje najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara, 20. studenoga 1991.

BRUXELLES - Bivši finski premijer Martti Ahtisaari razgovarat će s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a o svojim prioritetima kao novoimenovanog UN-ovog izaslanika za Kosovo. Očekuje se da će Ahtisaari obavijestiti EU ministre o planovima za pregovore o konačnom statusu Kosova. Također je predviđeno da EU u ponedjeljak imenuje svog posebnog izaslanika za Kosovo.

BEOGRAD - Državna zajednica Srbije i Crne Gore i republike njezine članice u ponedjeljak i stvarno počinju pregovore s Europskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji su na službenoj razini otvoreni 10. listopada.

Pregovori će početi sastankom pregovaračkog tima Europske komisije, kojega predvodi Reinhard Priebe i pregovaračkog tima SCG, na čijem je čelu ministar vanjskih poslova državne zajednice Vuk Drašković.

Osim Draškovića, u pregovaračkom timu SCG su i ministar za ljudska i

manjinska prava SCG Rasim Ljajić te šefovi pregovaračkih timova dviju

republika, potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus i crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović.

BEOGRAD - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će Srbiju i Crnu Goru.

SARAJEVO - Nastavlja se postupak protiv bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce i nekadašnjeg dozapovjednika Vojske Federacije BiH generala Dragana Čurčića koje se tereti za podrivanje vojne i obrambene moći zemlje i za zlorabu službenog položaja i ovlasti. Jelavić koji je provotpuženi nije se pojavio na suđenju 20. listopada.

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić sastat će se s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u SiCG.

PARIZ - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan posjetit će Pariz. Nakon toga namjerava posjetiti Kairo, Saudijsku Arabiju, Tunis i Pakistan.

WASHINGTON - Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei sudjelovat će na konferenciji o neširenju nuklearnog oružja.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Tomislav Rubić

Prije podne: Domagoj Janković

Poslije podne: Duška Gerić Koren, Darko Vlahović

Večer: Sonja Djerasimović

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙