FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula - otvoren prvi hrvatski "Down syndrom centar"

PULA,3. prosinca 2005.(Hina) - Prigodnom svećanošću u bivšojgarnizonskoj ambulanti u Puli danas je otvoren prvi hrvatski "Downsyndrom centar", koji će omogućiti medicinsku i psihosocijalnurehabilitaciju djeci koja boluju od tog sindroma.
PULA,3. prosinca 2005.(Hina) - Prigodnom svećanošću u bivšoj garnizonskoj ambulanti u Puli danas je otvoren prvi hrvatski "Down syndrom centar", koji će omogućiti medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju djeci koja boluju od tog sindroma.

Ravnateljica Centra dr. Branka Butorac rekla je da bi se u prvoj fazi - godine 2006. otvorio dnevni centar za 15 do 20 korisnika, a zatim, također sljedeće godine, trebao bi biti organiziran i smještaj za dvadesetak korisnika iz svih krajeva Hrvatske. U konačnici, dodala je ona, uredile bi se i sobe.

Trenutačno je opremljen dio dnevnog centra sa savjetovalištem i polivalentnim praktikumom te ured europske "Down syndrom asocijacije" u Hrvatskoj, a vrijednost dosadašnjih radova je oko pola milijuna kuna. Osim toga, Centar je dosad od donatora dobio oko 300 tisuća kuna.

"Ovo je početak promjene načina razmišljanja. Down nije osoba koja ne može, nego osoba koja, uz pravilnu potporu, može i mora biti koristan i ravnopravan član zajednice", istaknula je dr. Butorac. Dodala je da je za otvaranje prvoga hrvatskog "Down syndrom centra" bila potrebna politička potpora na svim razinama, od lokalne do državne, te moralna i stručna potpora europske "Down syndrom asocijacije".

Predsjednik europske "Down syndrom asocijacije" Alberto Rasore Quartino izrazio je zadovoljstvo osnutkom centra u Puli, kojemu je svrha promicati aktivnosti na dobrobit osoba s tim sindromom u svakom dijelu njihova života - edukaciji, zdravlju i uspostavi veza među bolesnom djecom (umjesto 46 kromosoma, koliko je normalno, imaju 47 kromosa) i njihovim obiteljima.

Ravnateljica Centra najavila je na svečanom otvorenju, na kojem je bila i državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić, početak akcije "Budi dobar kao down", čija će pokroviteljica biti potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a projekt je, kaže, podupro i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Vjerujem da ćemo za petnaestak dana u Zagrebu predstaviti ovaj projekt. Ideja je krenula iz Pule, a priča je to o pravima obitelji s djecom s tim sindromom", rekla je dr. Branka Butorac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙