FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: Agrokor pripajanjem Belja i PIK-a Vrbovec može narušiti tržišno natjecanje

ZAGREB, 7. studenog 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnognatjecanja utvrdilo je da su koncentracije Agrokora i Belja, teAgrokora i PIK Vrbovca vertikalne koncentracije (integriranjerazličitih razina proizvodnog i distribucijskog lanca) koje mogu imatiznačajne učinke na mjerodavnim tržištima trgovine na malo mješovitomrobom i trgovine na veliko mesom i mesnim prerađevinama u Hrvatskoj,priopćeno je iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.
ZAGREB, 7. studenog 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdilo je da su koncentracije Agrokora i Belja, te Agrokora i PIK Vrbovca vertikalne koncentracije (integriranje različitih razina proizvodnog i distribucijskog lanca) koje mogu imati značajne učinke na mjerodavnim tržištima trgovine na malo mješovitom robom i trgovine na veliko mesom i mesnim prerađevinama u Hrvatskoj, priopćeno je iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Agrokor s obzirom na svoj tržišni udjel i položaj te financijsku snagu i povezanost s drugim tvrtkama, ima vladajući položaj na navedenim tržištima. Zbog svoje tržišne snage može se ponašati u značajnoj mjeri neovisno od svojih konkurenata, potrošača, kupaca ili dobavljača, navodi se u priopćenju s prošlotjedne sjednice Vijeća.

Provedba navedenih koncentracija, kako se ističe, mogla bi značajno utjecati na sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja na navedenim tržištima.

Ocijenjeno je, međutim, da bi se negativni učinci koncentracija mogli otkloniti provođenjem posebnih mjera i uvjeta koje će odrediti Vijeće.

Stoga je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, prije donošenja konačne odluke Vijeća o ocjeni dopuštenosti koncentracija, uputila Agrokoru obavijesti o utvrđenim učincima koncentracija.

U obavijestima je Agrokor izviješten o namjeravanim mjerama i uvjetima Agencije. Na taj način će se Agrokoru omogućiti da u pisanom očitovanju eventualno predloži druge prikladne mjere za uklanjanje utvrđenih negativnih učinaka koncentracija, kojima bi se postigli isti učinci, a koje bi za Agrokor bi bile manje otegotne, ističe se u priopćenju sa sjednice Vijeća.

Na zahtjev Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Vijeće je odobrilo Program modela financiranja obnove putničke i izletničke flote za potrebe brodara - malih privatnih poduzetnika.

S obzirom na predviđene iznose državnih potpora namijenjenih brodarima, Vijeće je ocijenilo da se radi o potporama male vrijednosti (do 750.000 kuna).

Ministarstvo je kao davatelj potpore dužno izvijestiti korisnika Programa da mu je dodijeljena državna potpora male vrijednosti te voditi računa da ukupan zbroj svih državnih potpora male vrijednosti dodijeljenih pojedinom brodaru ne prijeđe maksimalan iznos od 750.000 kuna.

O svakoj dodijeljenoj potpori, davatelj potpore je dužan voditi poseban registar i o tomu izvještavati Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙