FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

M. Bajić: politika se nije miješala u moj rad

ZAGREB,2. prosinca(Hina) - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajićotklonio je danas u Hrvatskom saboru oporbene sumnje da se politikamiješala u njegov i rad Državnog odvjetništva.
ZAGREB,2. prosinca(Hina) - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić otklonio je danas u Hrvatskom saboru oporbene sumnje da se politika miješala u njegov i rad Državnog odvjetništva.

Nitko na mene nije vršio utjecaj u bilo kojem predmetu ili drugim stvarima, rekao je Bajić, odgovarajući na oporbene dvojbe, je li Državno odvjetništvo bilo neovisno i samostalno.

Dio oporbenjaka, naime, iz izjava premijera Ive Sanadera da je Državnom odvjetništvu naložio postupanja po nekim predmetima iščitava mogućnost da izvršna vlast sugerira pravosudnoj da u određenim slučajevima postupa, a u nekima ne.

Bajić je suglasan da je nespretna zakonska formulacija da Državno odvjetništvo prima upute Vlade, te ističe da je kod izmjena Zakona o Državnom odvjetništvu tražio da se promijeni u formulaciju da Vlada može dati mišljenje Državnom odvjetništvu.

Odbija tvrdnje da predmeti leže u ladicama, ali se suglasio da neka državna odvjetništva nemaju isti pristup na istim predmetima.

To je moguće, ali je nedopustivo, kaže Bajić i ističe da je od 1. siječnja 2006. odlučio formirati posebni odjel za nadzor koji bi obilazio odvjetnike na terenu.

Izvijestio je i da se radi na predmetima ratnih zločina počinjenih za i nakon Drugog svjetskog rata, da je u većini predmeta angažiran Državni arhiv kako bi se dobile relevantne činjenice i podaci.

Da Odvjetništvo pokrene postupke i za komunističke zločine zatražilo je nekoliko HDZ-ovih zastupnika, ističući da su živi brojni svjedoci, ali i počinitelji tih zločina.

HDZ-ovci traže i da Odvjetništvo razriješi sve slučajeve srpskih ratnih zločina da ne bi ispalo kako prenose mediji, da su Hrvati počinili više zločina od onih koji su napali Hrvatsku.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks dobio je danas potvrdu za svoje ranije tvrdnje da kao državni tužitelj početkom 90-ih nije pokušao zataškati prijavu Ankice Lepej za gospodarski kriminal.

Bajić je izvijestio da je osobno pogledao taj predmet i utvrdio da je odmah po pritužbi Lepejeve predmet dostavljen nadležnom tužiteljstvu u Zagrebu, koje je 1994. zatvorilo predmet, jer nije bilo osnova za postupanje.

Šeks nije prihvatio zahtjev stranačkog kolege Frane Matušića da od SDP-a i Nenada Stazića, koji ga je ponovno prozvao za zataškavanje prijave Ankice Lepej', zatraži ispriku.

Ne želim to sugerirati ni zastupniku ni Klubu, prepuštam svakome na savjest hoće li se ispričati, uzvratio je Šeks.

Mato Arlović (SDP) izjavio je, međutim, da je Stazić govorio u svoje ime, i da postoje razlozi da se na primjeren način obrati Šeksu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙