FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AIDS: UN za "izvanredan odgovor"; Europa za prevenciju

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a,u četvrtak, Ujedinjeni narodi zatražili su "izvanredan odgovor" naglobalnu krizu izazvanu epidemijom smrtonosne bolesti koja je 2005.ubila tri milijuna ljudi.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, u četvrtak, Ujedinjeni narodi zatražili su "izvanredan odgovor" na globalnu krizu izazvanu epidemijom smrtonosne bolesti koja je 2005. ubila tri milijuna ljudi.

Broj oboljelih koji žive s HIV-om, virusom koji izaziva bolest sindroma stečene imunodeficijencije (AIDS) dosegao je najveću brojku upravo 2005. godine, s 40,3 milijuna zaraženih, kazao je izvršni direktor UNAIDS-a Peter Pito.

"Pouke izvučene iz gotovo 25 godina koliko poznajemo epidemiju AIDS-a jasne su. Ulaganjem u prevenciju HIV-a prekida se krug novih infekcija. Takvim ulaganjima, svaka zemlja može spriječiti širenje AIDS-a", rekao je Pito.

Priopćenjem povodom Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a, Europska unija naglašava slobodan pristup kondomima za muškarce i žene te slobodan pristup čistim iglama za narkomane kao jedinim djelotvornim sredstvima zaštite od novih infekcija.

"Izražavamo duboku zabrinutost ponovnim objavama netočnih poruka o prevenciji HIV-a, znanstveno neutemeljenima i ograničeno djelotvornima", objavili su u priopćenju ministri EU u Lodnonu.

Više od 1,3 milijuna građana Bosne i Hercegovine primilo je u četvrtak SMS poruku na mobilnim telefonima o AIDS-u koju je odaslala podružnica UNICEF-a u BiH.

Poruku "Ujedinjeni za djecu, ujedinjeni protiv AIDS-a", te "Trenutačno je 2,2 milijuna djece u svijetu zaraženo HIV/AIDS-om. Kako možete spriječiti da se to ne dogodi našoj djeci", primilo je u četvrtak više od 70.000 korisnika interneta u BiH.

U Africi, kontinentu najteže pogođenom bolešću, oboljeli kritiziraju političare zbog nespremnosti da se uhvate ukoštac s bolešću, šutnju aktualne vlade osudile su i udruge u Italiji gdje broj oboljelih od AIDS-a ne opada i već se nekoliko godina između 3.500 i 4.000 osoba svake godine zarazi virusom.

"Stanovništvo je postalo manje oprezno jer se sve manje i manje govori o AIDS-u u medijima, ali i zato jer je vlada premijera "Silvija Berlusconija" ukinula sredstva namijenjena kampanji prevencije, kazao je predsjednik udruge Arcigay, glavne udruge za obranu homoseksualaca u Italiji.

S više od 30.000 novih slučajeva zaraze virusom od početka godine, Rusija danas ima 341.000 seropozitivnih, objavio je Vadim Pokrovski iz Federalnog ruskog centra za borbu protiv AIDS-a. "Svakog dana bilježimo novih 90 slučajeva zaraze", rekao je Pokrovski i upozorio da je unatoč vladinim obećanjima o smanjenju cijene liječenja antiretrovirusna terapija "nedostupna većini Rusa".

Strahuje se da bi stvaran broj oboljelih Rusa mogao doseći 1,5 milijuna osoba. Godine 2001., više od 90 posto seropozitivnih bili su toksikomani zaraženi prljavim injekcijama, a 2005. godine 33 posto zaraženih virusom su heteroseksualne osobe.

Američka administracija, koja izdvaja polovicu sredstava za borbu protiv epidemije u svijetu, temelji svoju političku sprečavanja širenja AIDS-a na trostrukoj formuli "apstinencija, vjernost, prezervativi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙