FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija: Rasističkim ubojicama duga zatvorska kazna

LONDON, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Dvojici britanskih muškaracakoji su sjekirom ubili crnog studenta Devouta Christiana AnthonyaWalkera (18) londonski je sud u četvrtak dosudio duge zatvorske kazne,nazvavši njihov zločin "rasističkim i otrovnim".
LONDON, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Dvojici britanskih muškaraca koji su sjekirom ubili crnog studenta Devouta Christiana Anthonya Walkera (18) londonski je sud u četvrtak dosudio duge zatvorske kazne, nazvavši njihov zločin "rasističkim i otrovnim".

Devout je ubijen u lipnju nakon što su ga počinitelji izložili rasističkom maltretiranju dok je sa svojom djevojkom, išao prema autobusnoj stanici u blizini Liverpoola. Potom su mu sjekirom raskolili glavu.

Michaelu Bartonu (17), mlađem bratu nogometaša Manchester Cityja Joeyja Bartona, dosuđena je kazna od 17 godina i 8 mjeseci zatvora.

Njegovom bratiću, Paulu Tayloru (20), koji je priznao ubojstvo, određena je kazna od 23 godine i 8 mjeseci.

"To je bio rasizmom motiviran zločin koji je otrov za svako civilizirano društvo", rekao je sudac čitajući presudu.

"Ljudi različitih rasa koji nastoje živjeti svoj život u miru ne razlikuju se ni po čemu jedni od drugih. Bez obzira na vašu mladost, stroga je kazna od vitalne važnosti", dodao je sudac.

I Taylor i Barton su nakon umorstva pobjegli iz zemlje no nakon televizijskog apela koji im je uputio nogometaš Joey Barton vratili su se u Liverpool.

Ubojstvo Walkera je šokiralo britansku zajednicu i privuklo veliku pažnju medija, podsjećajući na razvikano rasističko ubojstvo studenta Stephena Lawrenca koje se 1993. godine dogodilo u Londonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙