FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU priznala Ukrajini status tržišnog gospodarstva

ZAGREB/KIJEV, 1. prosinca 2005. (Hina) - Europska unija priznala je učetvrtak Ukrajini status tržišnog gospodarstva kojega je ta bivšasovjetska republika željela dobiti kako bi poboljšala trgovinske vezesa svojim zapadnim susjedima, javlja agencija Reuters.
ZAGREB/KIJEV, 1. prosinca 2005. (Hina) - Europska unija priznala je u četvrtak Ukrajini status tržišnog gospodarstva kojega je ta bivša sovjetska republika željela dobiti kako bi poboljšala trgovinske veze sa svojim zapadnim susjedima, javlja agencija Reuters.

Na prvom summitu između Europske unije i Ukrajine od narančaste revolucije, koji je otvoren u četvrtak ujutro u Kijevu, sudjeluju britanski premijer Tony Blair, čija zemlje predsjedava Unijom, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

Status tržišnog gospodarstva, koji prije nego bude formalno potvrđen traži još neke tehničke pripreme, pomoći će ukrajinskim tvrtkama da lakše prodru na europsko tržište.

Summit u Kijevu, piše agencija France presse, bit će prigoda da se ocijeni napredak Kijeva u provedbi Akcijskog plana koji je u veljači potpisao s Bruxellesom u okviru "dobrosusjedske politike" EU.

Kijev i Bruxelles trebali bi također potpisati memorandum o razumijevanju u domeni energetike, sporazum o sudjelovanju u europskom projektu satelitske navigacije Galileo te sporazum o suradnji u domeni zračnog prometa.

Na dnevnom redu summita je i pitanje viznog režima za Ukrajince. Ukrajina je u studenom počela pregovore o tom pitanju s EU i nada se da će zaključiti sporazum u tom smislu u prvoj polovici sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙