FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska vlada najavila smanjenje proračunskog manjka

VARŠAVA, 1. prosinca 2005. (Hina/APA) - Suprotno prvobitnim najavama,poljska vlada namjerava povećati potrošnju u odnosu na planoveprethodne vlade, ali premijer Kazimierz Marcinkiewicz tvrdi da ćeusprkos tome planirani proračunski manjak biti smanjen za 2,2milijarde na ukupno 30,5 milijardi zlota.
VARŠAVA, 1. prosinca 2005. (Hina/APA) - Suprotno prvobitnim najavama, poljska vlada namjerava povećati potrošnju u odnosu na planove prethodne vlade, ali premijer Kazimierz Marcinkiewicz tvrdi da će usprkos tome planirani proračunski manjak biti smanjen za 2,2 milijarde na ukupno 30,5 milijardi zlota.

Premijer namjerava postići taj cilj povećanjem prihoda od PDV-a uslijed ulaganja države u građevinske projekte te povećanjem trošarina na duhan. Doduše, Marcinkiewicz je priznao da to neće biti dovoljno.

Glavni razlog povećanja javne potrošnje u prvom redu je financijska pomoć poljoprivrednicima koji bi ubuduće trebali dobivati naknadu za gorivo za traktore.

Drugi je razlog povećanja produljenje porodiljnog dopusta mladih majki od sljedeće godine za dva tjedna te povećanje jednokratne pomoći za opremu svakog novorođenog djeteta u siromašnim obiteljima na ukupno 1000 zlota.

Nova je vlada u nacrtu proračuna za sljedeću godinu zadržala i procjenu prethodne vlade o proračunskim prihodima pa je stopa gospodarskog rasta procijenjena na 4,3 posto a stopa inflacije na 1,5 posto. Ulaganja će osjetno porasti, i to za 8,7 posto, procjenjuje Marcinkiewiczeva vlada.

Premijer je ponovno obećao reformu poreznog sustava i smanjenje poreza na dohodak. Temeljni nacrt projekta trebao bi biti dovršen u prvom tromjesečju 2006. a prve promjene postupno početi stupati na snagu od 2007., istaknuo je Marcinkiewicz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙