FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o novom Zakonu o udžbenicima

ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Vladin prijedlog novog Zakona oudžbenicima naišao je danas na potporu saborske većine i protivljenjevećine oporbenih klubova, koji smatraju da predložena rješenja nećesmanjiti težinu školskih torbi, a da će ograničiti konkurenciju međunakladnicima i autonomiju učitelja.
ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Vladin prijedlog novog Zakona o udžbenicima naišao je danas na potporu saborske većine i protivljenje većine oporbenih klubova, koji smatraju da predložena rješenja neće smanjiti težinu školskih torbi, a da će ograničiti konkurenciju među nakladnicima i autonomiju učitelja.

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Nevio Šetić uvodno je istaknuo da će predloženi Zakon ograničiti broj udžbenika po nastavnom programu i stati na kraj tzv. kloniranim udžbenicima, odnosno udžbenicima koji su gotovo identični po sadržaju.

Zakon će omogućiti povlačenje iz uporabe udžbenika sa zastarjelim materijalnim činjenicama te korištenje istog udžbenika kroz više generacija, kazao je Šetić.

Njegov stav dijele i klubovi HDZ-a te HSP-a, iz kojih je upozoreno da su školske torbe učenika prvih razreda osnovne škole teže od 7 kilograma.

S tim su suglasni i u Klubu SDP-a, no smatraju da predloženi zakon školske torbe neće učiniti lakšima, nego, naprotiv, težima.

Prijedlog da se ukinu više sveščani udžbenici neće olakšati školsku torbu, jer će učenik biti prisiljen čitave godine u školu nositi jedan te isti deblji udžbenik, umjesto tankog sveska koji mu treba toga dana, ocijenila je Marija Lugarić (SDP).

Nedopustivim smatra pojašnjenje odredbe o ograničavanju broja udžbenika po pojedinom nastavnom predmetu, a po kojem velik broj udžbenika nastavnicima stvara problem u odabiru. Time se, kaže Lugarić, implicira da su nastavnici nedorasli i nekompetentni da izaberu koji će udžbenik koristiti te pokušava ograničiti njihova profesionalna autonomija.

Jozo Radoš (HNS) smatra da se kvaliteta udžbenika može podići isključivo selekcioniranjem programa i jasnim standardima, a upozorio je i na loše opće stanje u školstvu, u kojem su blokirani računi 150 škola.

Na njegovo izlaganje reagirao je državni tajnik Želimir Janjić, izvijestivši da te škole od Vlade potražuju 75,2 milijuna kuna, na ime neisplaćenog regresa za 2001.

Vlada će, kaže, dio novca za to osigurati preraspodjelom ovogodišnjega, a drugi dio u državnom proračunu za iduću godinu, kojega je jučer prihvatio Sabor.

Raspravu o udžbenicima Sabor će nastaviti nakon podnevne stanke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙