FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati
ZAGREB, 25. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

ZAGREB - Vlada će do drugog saborskog čitanja izmjena Kaznenog zakona predložiti nove promjene oko kažnjavanja klevete, te promisliti o tome treba li za kazneno djelo klevete ukinuti zatvorsku kaznu, najavila je danas u Hrvatskom saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić. U raspravi o prijedlogu izmjena KZ-a Bagić je rekla da će Vlada u predložene izmjene uvrstiti promjene koje se odnose na kazneno djelo klevete, odnosno djelo protiv ugleda i časti, da će promisliti o ukidanju izricanja zatvorske kazne za to kazneno djelo. Iako je, kaže, zadnjim izmjenama kaznenog zakona učinjen veliki iskorak na području dekriminalizacije klevete, kada je propisano da se mora dokazati namjera da se naškodi nečijem ugledu i časti, a teret dokazivanja pada na tužitelja, praksa je pokazala potrebu dodatnih intervencija u to područje.

ZAGREB - Glasnogovornik "Narodnih novina" Ivan Bekavac izjavio je kako će se središnja proslava 170. obljetnice neprekinutog izlaženja tog najstarijeg lista u Hrvatskoj obilježiti 6. prosinca u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Tom će prigodom biti predstavljen "Zbornik o 170. obljetnici neprekinuta izlaženja Narodnih novina", napomenuo je Bekavac dodavši kako će reprint prvoga broja lista i književnoga priloga "Danice", u kojemu je bila objavljena pjesma Antuna Mihanovića "Horvatska domovina", biti uručeni NSK-u. List "Narodne novine" pokrenuo je na hrvatskoj kajkavštini 1835. Ljudevit Gaj pod imenom "Novine horvatszke". Od 1836. do 1843. izlaze kao "Ilirske narodne novine" na štokavštini te nakon toga kao "Narodne novine".

ZAGREB - Za predsjednika Hrvatskoga kulturnog vijeća izabran je književnik Hrvoje Hitrec, a za dopredsjednike akademik Slaven Barišić i književnik Stjepan Šešelj, objavio je najnoviji broj tjednika za kulturu Hrvatsko slovo. Hrvatsko kulturno vijeće dobrovoljna je udruga članova koji žive u zemlji i inozemstvu, a svrha joj je kulturni i sveopći boljitak Hrvatske. Članovi Hrvatskog kulturnog vijeća kreativno sudjeluju u kulturnom životu te rade na unaprjeđenju kulture i očuvanju hrvatskoga kulturnog identiteta, navodi se u Statutu koji je s Programom prihvaćen na osnivačkoj skupštini Hrvatskoga kulturnog vijeća, 19. studenoga, u Zagrebu. Na skupštini je izabran deveteročlani Upravni i Nadzorni odbor i Časni sud.

ZAGREB - Nakon što su već obavljeni zemljani radovi, opsežniji građevinski radovi na izgradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini krenut će na proljeće, izjavio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Rekao je da se ocjenjivački sud Crkve hrvatskih mučenika nedavno se sastao na Udbini kako bi razmotrio manje izmjene u idejnom projektu. "Izmjene je trebalo učiniti nakon što su arheolozi na predviđenoj lokaciji otkrili temelje bivše župne crkve sv. Nikole. Arhitekt Nikola Bašić izmijenio je u novom prijedlogu odnos između crkve i pastoralnog centra da temelji nekadašnje župne crkve ostanu vidljivima", pojasnio je biskup. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić početkom rujna blagoslovio je gradilište i položio temeljni kamen za buduću Crkvu hrvatskih mučenika koji je uzet iz temelja nekadašnje krbavske katedrale, a blagoslovio ga je 2003. papa Ivan Pavao II. u Rijeci u prigodi trećega pohoda Hrvatskoj.

ZADAR - Zadarska policija još nije otkrila dvojicu napadača na 71-godišnjeg srpskog povratnika u Benkovcu, no liječnički pregledi ne upućuju na fizičko ili seksualno zlostavljanje, doznaje se od glasnogovornice PU Sandre Poljak Jurinčić. Napad se dogodio u srijedu navečer oko 23,40 sati kada su dvije mlađe i nepoznate osobe ušle u stan srpskog povratnika i zatražile novac nakon čega im je on predao manji novčani iznos. Budući da su neka dnevna glasila danas objavila kako je srpski povratnik fizički i seksualno zlostavljan, glasnogovornica PU zadarske Sandra Poljak Jurinčić kaže da se po dosadašnjim rezultatima obrade slučaja ne može zaključiti da je 71-godišnjak fizički ili seksualno zlostavljan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙