FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan Ugovor o pretpristupnoj pomoći između RH i Danske

ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i veleposlanikKraljevine Danske u RH Berno Kjelsden potpisali su u srijedu u ZagrebuUgovor o Programu između Vlade RH i vlade Kraljevine Danske o općimuvjetima za provedbu "Pretpristupne pomoći Kraljevine Danske RepubliciHrvatskoj za razdoblje 2005.-2007.".
ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i veleposlanik Kraljevine Danske u RH Berno Kjelsden potpisali su u srijedu u Zagrebu Ugovor o Programu između Vlade RH i vlade Kraljevine Danske o općim uvjetima za provedbu "Pretpristupne pomoći Kraljevine Danske Republici Hrvatskoj za razdoblje 2005.-2007.".

Program "Pretpristupne pomoći Danske Hrvatskoj za razdoblje 2005.-2007." vrijedan je 13,5 milijuna kuna i ima za cilj poticanje reforme državne uprave, što je jedan od osnovnih preudvjeta za uspješno pristupanje Europskoj uniji.

Zahvaljujući na pomoći, ministrica Grabar-Kitarović istaknula je važnost učinkovite državne uprave i obrazovanih državnih službenika u kontekstu pristupnih pregovora s Europskom unijom, otvorenih 3. listopada, i mogućnosti korištenja europskih pretpristupnih fondova i drugih oblika pomoći.

Sredstva odobrena ovim programom, objasnila je, namijenjena su Fondu za razvoj administrativne sposobnosti javnoga sektora u iznosu od 9,5 milijuna kuna, za stalnog danskog savjetnika Središnjeg državnog ureda za upravu u iznosu od tri milijuna kuna, te milijun kuna za administraciju, reviziju i slično.

Ministrica je također istaknula da je Ugovor nastavak vrlo dobre i uspješne bilateralne suradnje s Kraljevinom Danskom, koja je počela još 2000. godine projektom "Abeceda EU-a", koji se odnosi na izobrazbu državnih službenika o problematici europskih integracija.

Danski veleposlanik Berno Kjelsden složio se da je učinkovita državna uprava neophodan uvjet želi li Hrvatska imati utjecaja u Bruxellesu te izrazio nadu da će joj danski program u tome pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙