FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WIIW: gospodarski rast u reformskim zemljama bolji od očekivanog

BEČ, 18. studenog 2005. (Hina/APA) - Gospodarski rast u reformskimzemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe bolji je no što seočekivalo, konstatirao je bečki institut za međunarodne gospodarskeusporedbe (WIIW) u petak u Beču, prognoziravši da će hrvatskogospodarstvo u 2005. rasti po stopi od 3,5 a u 2006. od 3,8 posto.
BEČ, 18. studenog 2005. (Hina/APA) - Gospodarski rast u reformskim zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe bolji je no što se očekivalo, konstatirao je bečki institut za međunarodne gospodarske usporedbe (WIIW) u petak u Beču, prognoziravši da će hrvatsko gospodarstvo u 2005. rasti po stopi od 3,5 a u 2006. od 3,8 posto.

"Usporavanje rasta koje smo prognozirali još u ljeto slabije je no što se očekivalo", kazao je Peter Havlik, čelnik WIIW-a povodom predstavljanja izvješća u petak u Beču.

Institut očekuje da će osam novih članica Europske unije iz srednje i istočne Europe u 2005. zabilježiti prosječnu stopu rasta od četiri a u 2006. od 4,5 posto.

Zemlje kandidati za EU, kojima je od 9. studenog priključena i Makedonija, razvijaju se različito pa je u Bugarskoj i u prvom redu u Rumunjskoj i Turskoj rast usporio dok je u Hrvatskoj i Makedoniji ubrzao, pa bi se u 2005. trebao kretati u rasponu od 3,5 u Hrvatskoj do 5,5 posto u Bugarskoj, konstatirao je WIIW

U 2006. hrvatsko i bugarsko gospodarstvo trebalo bi u slučaju nastavka i intenziviranja procesa strukturalnih promjena ostvariti prilično snažan rast, i to usprkos visokom manjku u vanjskotrgovinskoj bilanci, procjenjuju autori prognoza, predviđajući stopu rasta od 3,8 posto za Hrvatsku i šest posto za Tursku.

U novim je članicama EU-a nastavljen u prvom redu pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj razmjeni, i to usprkos rastu troškova rada, jačanju valuta pojedinih zemalja i nepovoljnoj situaciji na zapadnoeuropskim tržištima, konstatira WIIW.

"Konkurentnost tih zemalja veća je no što se očekivalo", naglasio je Havlik, dodajući da se istodobno na Balkanu situacija stabilizirala dok Rusija i u prvom redu Ukrajina bilježe oštro usporavanje gospodarskih aktivnosti.

Bečki institut revidirao je naviše izglede za rast češkog gospodarstva u tekućoj i sljedećoj godini na 4,8 odnosno 4,9 posto u odnosu na 4,4 posto u 2004. Revidirana je, i to naniže, i prognozirana stopa rasta mađarskog gospodarstva koja bi po najnovijoj procjeni trebala dosegnuti 3,9 posto u ovoj i 4,0 posto u sljedećoj godini, nakon 4,2 posto u 2004.

WIIW je revidirao naviše i prognozu rasta slovenskog gospodarstva na 3,6 posto u 2005. i 3,8 posto u 2006. Prognoze za Poljsku i Slovačku ostale su nepromijenjene i iznose tri posto u 2005. odnosno četiri posto u 2006. za Poljsku, te 5,3 odnosno šest posto za Slovačku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙