FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Armenci masovno podržali ustavne reforme

EREVAN, 28. studenog 2005. (Hina/AFP) - Armenci su se na nedjeljnomreferendumu masovno izjasnili za plan ustavne reforme, koji podupire iVijeće Europe, čiji je cilj ojačati ulogu parlamenta u odnosu na ulogupredsjednika države, izvijestili su u ponedjeljak mediji.
EREVAN, 28. studenog 2005. (Hina/AFP) - Armenci su se na nedjeljnom referendumu masovno izjasnili za plan ustavne reforme, koji podupire i Vijeće Europe, čiji je cilj ojačati ulogu parlamenta u odnosu na ulogu predsjednika države, izvijestili su u ponedjeljak mediji.

Glasovanje je bojkotirala oporba, čiji su pripadnici sinoć prosvjedovali optužujući vladu za malverzacije. Unatoč tomu, 93,3 posto birača izjasnilo se za reformu ustava, a samo 5,2 posto protiv, nakon prebrojavanja biračkih glasova na 99,03 posto biračka mjesta, izvijestilo je u ponedjeljak ujutro Glavno izborno povjerenstvo.

"Već možemo sa sigurnošću reći da je odluka o ustavnim promjenama prošla", rekao je predsjednik povjerenstva Garegin Azarian.

Na izbore je bilo pozvano 2,3 milijuna upisanih armenskih birača. Oni su se trebali izjasniti o prijedlogu plana o smanjenju predsjedničkih ovlasti u korist ovlasti parlamenta i vlade, te o jamstvima za većom neovisnošću pravosudnog sustava.

Referendum je u nedjelju proglašen važećim nakon što je objavljeno da je izašlo više od 44 posto birača s pravom glasa, dakle više od potrebne trećine birača. Oporba tvrdi da su ti podaci namješteni i da je izlazak birača na referendum barem 20 posto manji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙