FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježenja 150. godišnjica orgulja zagrebačke katedrale

ZAGREB, 26. studenog 2005. (Hina) - Svečanim koncertom večeras je uzagrebačkoj katedrali proslavljena 150. obljetnica orgulja zagrebačkekatedrale.
ZAGREB, 26. studenog 2005. (Hina) - Svečanim koncertom večeras je u zagrebačkoj katedrali proslavljena 150. obljetnica orgulja zagrebačke katedrale.

Te orgulje naručio je 1852. tadašnji zagrebački nadbiskup Juraj Haulik kod orguljara Walckera u Ludwigsburgu.

Orgulje su u zagrebačku katedralu postavljene 1855. a prvi koncert na njima održan je 5. studenoga te godine.

Biskup Josip Mrzljak posebno je na večerašnjoj svečanosti pozdravio predstavnike tvrtke Walcker koja je ove godine temeljito obnovila orgulje.

Kanonik Stjepan Kožul govorio je o gradnji i povijesti orgulja zagrebačke katedrale te njezinoj restauraciji, osobito ovoj zadnjoj.

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić kazao je da će orgulje biti i daljnji poticaj orguljašima i crkvenim pjevačima da što revnije sudjeluju u obogaćivanju euharistijskih slavlja i drugih proslava u zagrebačkoj prvostolnici.

Prebendar Mijo Gabrić posebno je zahvalio dugogodišnjem orguljašu zagrebačke katedrale akademiku Anđelku Klobučaru. Gabrić je kazao da orgulje zagrebačke katedrale imaju 4 manuala, 78 registara i više od 6000 svirala.

Pokrovitelj ove proslave je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a u prigodnom koncertu nastupili su svi katedralni zborovi pod vodstvom dirigenta Miroslava Martinjaka, zatim Anđelko Klobučar, Hvalimira Bledšnajder, Domagoj Jugović i Mario Penzar. Na koncertu je sudjelovao i ansambl Collegium pro musica sacra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙