FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 26. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

RIJEKA - Na Danima hrvatskog novinarstva, koji se održavaju u Opatiji, danas je istaknuto da je potvrđivanje presude novinaru Novog lista Robertu Franku na zatvorsku kaznu od tri mjeseca uz rok kušnje od godinu dana za klevetu i uvredu još jedan slučaj koji upozorava da hitno treba izmijeniti odgovarajuće zakonske odredbe o kriminalizaciji klevete. Robertu Franku uručena je odluka o odbijanju žalbe Vijeća Županijskog suda u Rijeci, donesena u svibnju ove godine. On je odlukom Općinskog suda u Rijeci osuđen na tri mjeseca uvjetno na temelju privatne tužbe Ksenije Linić, pročelnice riječkoga Gradskog ureda i supruge bivšeg potpredsjednika Vlade i saborskog zastupnika Slavka Linića. Ona je tužila Franka zbog teksta u Profilu, prilogu Novog lista, pod naslovom "Riječka gradonačelnica u sjeni od koje strahuju svi njeni politički protivnici".

SUHOVARE - Nekoliko desetaka sudionika sastanka država Ottawske konvencije o zabrani uporabe, stvaranju zaliha, proizvodnji i prijenosu protupješačkih mina posjetilo je danas Suhovare, mjesto u zadarskome zaleđu, gde su bili na predstavljanju protuminskog djelovanja na nekoliko radilišta Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR). Posjet je organiziran u povodu šestog sastanka država te konvencije koji se održava u Zagrebu od 28. studenoga do 2. prosinca. Predsjednik HRC-a Otto Jungwirth rekao je da u Hrvatskoj ima 1100 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, od čega 85 četvornih kilometara u Zadarskoj županiji, u općini Poličniku, u čijem su sastavu i Suhovare sa 6,5 četvornih kilometara. HCR od 1998. provodi protuminsko djelovanje, istaknuo je.

ZAGREB - Zlatko Tomčić i Josip Friščić, koje je HSS-ovo Predsjedništvo kandidiralo za predsjednika stranke, danas su u toj nakani dobili i podršku HSS-ova Glavnog odbora. Predsjednika stranke izabrat će Glavna skupština HSS-a, 17. prosinca. Odluku o kandidaturi aktualnog te predsjednika regionalne organizacije Sjeverozapadna Hrvatska Glavni je odbor donio jednoglasno, no prethodila joj je rasprava u kojoj su 'pale' teške riječi i u kojoj se, najmanje govorilo o kandidatima, a najviše o onima iz suprostavljenog bloka. HSS-ovci su u raspravi istaknuli da situacija u stranci nije dobra, da ima prljavog lobiranja, da se u HSS-u kadrovira izvana, odnosno da to, po njihovim riječima, čine druge stranke, pa i tajne službe.

ZAGREB - Hrvatska je danas na 16. sjednici Glavne skupštine Svjetske turističke organizacije (WTO) u Senegalu izabrana za predsjedateljicu Regionalnom komisijom za Europu (CEU), kojom je dosad četrnaest godina predsjedala Švicarska, priopćilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i veza. Protukandidat Hrvatskoj za dvogodišnje predsjedanje CEU-om bila je Ruska Federacija. Na Glavnoj skupštini WTO-a u senegalskome glavnom gradu Dakru hrvatsko izaslanstvo vodio je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić.

ZAGREB - Zajednica Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (ZUHDDR) održala je danas u Zagrebu treću redovitu izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika ponovno izabran Tom Kačinari. U izvješću o dosadašnjem radu Zajednice Kačinari je istaknuo program resocijalizacije hrvatskih branitelja koji se provodi već sedam godina, dodajući da kroz savjetovalište te zajednice na dan prođe i do 15 osoba. Rekao je i da je Zajednica u ime branitelja podnijela stotinjak tužbi Upravnom sudu zbog raznih oblika kršenja braniteljskih prava. Na današnjem skupu ZUHDDR-a bili su i predstavnici mnogobrojnih udruga iz Domovinskog rata te ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je poduprla rad i projekte te udruge.

KARANAC - Orgulje u crkvi sv. Donata u Karancu u Baranji, stare 88 godina, koje ne rade od početka Domovinskog rata, obnovljene su, a obnovljena je i crkva izgrađena godine 1832., koju je oštetio zub vremena, izvijestio je danas župnik Anđelko Cindori. "Posebna nam je radost što će nakon toliko vremena vjernici večeras ponovno čuti zvuk orgulja koje je u prvobitni oblik i funkciju vratio GyorgY Mandics, profesor povijesti iz Pečuha", rekao je župnik. Također je najavio da će se u obnovljenoj crkvi večeras služiti prvo euharistijsko slavlje koje će predvoditi đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić. Orgulje su najvećim dijelom, s 10.000 eura, obnovljene prilozima vjernika.

ŠIBENIK - Zbog jakog juga, koje na šibenskom području na udare puše više od 60 kilometara na sat, prekinute su brodske veze sa šibenskim otocima, izvijestio je Županijski centar 112. Budući da ne može pristati u lukama na otocima, brod prema Kapriju i Žirju iz Šibenika nije niti isplovio, a brod Zlarin - Prvić - Vodice zasad vozi samo do Zlarina.

ZAGREB - Na području Krapine se zbog snijega promet se odvija otežano, javio je Hrvatski autoklub. Slična situacija je i u sjevernoj Sloveniji i Austriji, zbog čega se i dalje teretna vozila isključuju iz prometa na dijelu autoceste A2 Đurmanec-granični prijelaz Macelj, te preusmjeravaju na druge granične prijelaze. Na autocesti Zagreb-Split, dionica vijadukt Božić-čvor Posedarje, zbog vjetra i kiše brzina vožnje ograničena je na 80, dok je na dionici Pirovac-Vrpolje ograničenje brzine 90 kilometara na sat. Na dionici autoceste Rijeka-Zagreb od tunela Tuhobić do čvora Oštrovica magla smanjuje vidljivost na 100 do 200 metara. Zbog gusta snijega do daljnjega nije moguć ulazak teretnih vozila u Sloveniju preko prijelaza Macelj i Lupinjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙