FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić o Družbi Adriji, obavještajnim službama...

RIJEKA, 25. studenoga 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas jeza posjeta Rijeci i Opatiji na novinarski upit o projektu DružbeAdrije ocijenio da se, kad se govori o tome, uglavnom misli naprijevoz nafte naftovodom do Omišlja i dalje tankerima.
RIJEKA, 25. studenoga 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas je za posjeta Rijeci i Opatiji na novinarski upit o projektu Družbe Adrije ocijenio da se, kad se govori o tome, uglavnom misli na prijevoz nafte naftovodom do Omišlja i dalje tankerima.

No Družba Adria nije samo to, nego može biti i projekt u kojem bi naftovod kod Delnica skrenuo prema zapadnoj Europi, pa bi Hrvatska ipak mogla sudjelovati u projektu i tako dio nafte usmjeriti u svoje rafinerije, smatra Mesić.

"Tražim da se raspravlja o svim aspektima tog projekta, a ne samo s gledišta onih kojima cijeli projekt smeta zbog 10-ak apartmana. Neki naši demonstranti dolaze iz Italije, ali se zbog toga pitanja ne bune u Trstu", rekao je Mesić, napomenuvši da bi novinari mogli istražiti tko stoji iza takvih prosvjeda. Protivim se kampanji koja ne počiva na temeljitim istraživanjima, dodao je.

Predsjednik Mesić je, govoreći o reformi obavještajnog sustava, ustvrdio da ona teče normalno te da se u javnosti previše "baratalo" nekim radnim materijalima koji su svojedobno možda bili u optjecaju.

"Završen je prijedlog zakona o tajnim službama i uskoro bi trebao ići na Vladu i u saborsku proceduru", kazao je Mesić, ocijenivši da je riječ o "kvalitetnu zakonu koji ne će trebati dograđivati kad uđemo u konačne pregovore za ulazak u EU".

Govoreći o gradnji mosta do poluotoka Pelješca, naveo je da tako veliki poslovi uvijek moraju biti transparentni jer da je riječ o milijunskim pothvatima i nije svejedno koliko će stajati i izgledati.

Predsjednik Mesić je podsjetio na gradnju 100 kilometara autoceste do Ploča, kada je, kako je rekao, bilo onih koji su tvrdili da je "Bechtel" najbolje rješenje. No javnost je bila senzibilizirana, novinari su odigrali pozitivnu ulogu i raspisan je natječaj na kojemu je posao dobio konzorcij hrvatskih tvrtaka, a i posao je bio znatno jeftiniji, rekao je.

Ako se ulazi u projekt koji se tiče i susjeda, mora se razgovarati i postići sporazum s njima, naglasio je Mesić.

Na upit o dekriminalizaciji klevete odgovorio je da je za to da se "kleveta izbaci iz ovog načina kažnjavanja." "Ako kleveta nije cilj, nema smisla da bude kažnjena", kazao je i dodao da zbog uporabe jačih izraza u politici ne treba ići na sud.

"Neki naši književni velikani vodili su žestoke polemike, ali nisu završili u zatvoru", rekao je Mesić, dodavši da se "sada javljaju književni patuljci koji polemiziraju s onima koje je svijet priznao i uvrijeđeni su u ime mene, hrvatstva i svih nas". "Molim da se u moje ime nitko ne vrijeđa", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙