FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 20. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas da će predložiti ovih dana izmjenu Kaznenog zakona po kojoj se ukida kazneno djelo klevete za javnu riječ, a to se odnosi na novinarski posao, književno, znanstveno i umjetničko djelo te još neke djelatnosti. Obična kleveta i uvreda više se ne bi kažnjavale zatvorskom kaznom, već bi ostala samo novčana kazna. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček priopćio je danas kako je vrlo vjerojatno da će Vlada od Sabora tražiti da Kazneni zakon izmijeni po hitnom postupku, odnosno da te izmjene izglasa na tekućoj, 17. sjednici Sabora. Dodao je kako je inicijativa za promjenu Kaznenog zakona došla od premijera Ive Sanadera.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić pozdravio je danas izjavu ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, koja je jutros izjavila da želi dekriminalizirati novinarsku klevetu te je najavila ukidanje kaznenog djela klevete za javnu riječ općenito. "Hrvatsko novinarsko društvo već se tri godine bori za ukidanje kazne zatvora za klevetanje u medijima", rekao je Lučić. "Da klevetu treba dekriminalizirati, potvrđuje i činjenica da su samo u roku od 15 dana jedan književnik - Predrag Matvejević i jedna novinarka Novog lista - Slavica Mrkić Modrić osuđeni na kaznu zatvora zbog klevete izrečene u novinarskom tekstu", rekao je predsjednik HND-a. Lučić je ocijenio kako je "očito da se hrvatski sudovi i suci ne ponašaju onako kako to od njih zahtijeva izmjena Kaznenog zakona po kojoj tužitelj treba dokazati krivnju, a ne tuženi svoju nevinost".

VUKOVAR - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor u rujnu 1991. osnovao sabirni logor kroz koji je nakon pada grada 18. studenoga 1991. prošlo oko 10 tisuća Vukovaraca, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo je 14. obljetnicu stradanja branitelja i civila u srpskim logorima. Prema riječima predsjednika Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, procjenjuje se da je samo na Veleprometu ubijeno oko 1200 zatočenih branitelja i civila. Vukovarci su se danas prisjetili i žrtava iz masovne grobnice na Ovčari. U spomen na žrtve vijence su podno spomen-obilježja na Ovčari položila i svijeće zapalila mnogobrojna izaslanstva.

ERNESTINOVO - Ernestinovčani danas obilježavaju 14. obljetnicu stradanja i progonstva, jer je toga dana prije 14 godina nakon neravnopravne borbe s jugoslavenskom vojskom i srpskim paravojnim jedinicama Ernestinovo palo u ruke agresora. U znak sjećanja na te dane i na 41 poginulog Ernestinovčana na mjestu masovne grobnice i na spomenik poginulima u ernestinovačkom parku izaslanstvo mjesnog odbora Ernestinovo položilo je vijence i zapalilo svijeće. Vijenac su položili i na spomen-obilježje poginulim pripadnicima 101. zagrebačke brigade u Paulin Dvoru. Na tom je istočnoslavonskom bojištu poginulo 36 pripadnika 101. zagrebačke brigade, kazao je Ante Janušić, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Ernestinova.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da je sigurnosna situacija u Hrvatskoj "već postala zabrinjavajuća". "Može se dogoditi jedna, dvije pljačke, može se dogoditi i koje ubojstvo pa da ostane neutvrđeno tko je počinitelj, ali ovo je već prevršilo svaku mjeru", rekao je Stjepan Mesić odgovarajući na novinarsko pitanje mogu li se građani u Hrvatskoj osjećati sigurno s obzirom na sve više pljački. "Već bi i Ministarstvo, ali i Sabor morali reagirati", rekao Mesić novinarima uoči današnjeg zatvaranja Opće skupštine Svjetske akademije umjetnosti i znanosti u hotelu "Westin".

ŠIBENIK - Član središnjeg odbora HNS-a i bivši ministar zdravstva u koalicijskoj Vladi Andro Vlahušić rekao je danas kako će, unatoč povećanim izdvajanjima za zdravstvo u državnom proračunu za iduću godinu, županijske bolnice i domovi zdravlja imati dostatno novca tek za plaće i gorivo, a svi ostali troškovi značit će samo dodatno gomilanje dugova. "Čak 80 posto državnog novca namijenjeno je zdravstvenim ustanovama u Zagrebu pa u ostalim dijelovima Hrvatske neće biti ni novih ulaganja u zdravstvo ni sanacije dugova. Ukupan dug županijskih bolnica u ovom je trenutku oko 800 milijuna kuna, ali plaćanje tog duga nije predviđeno proračunskim novcem", rekao je Vlahušić na konferenciji za novinare.

ZAGREB - U Zagrebu je danas završena trodnevna Opća skupština Svjetske akademije umjetnosti i znanosti na kojoj je sudjelovalo pedesetak svjetskih znanstvenika i stručnjaka. Pitanje vlasništva rezultata znanstvenih istraživanja, granice genetike, demografija, kultura mira i sigurnosti, ljudska odgovornost za evoluciju, zapošljavanje u globalnom društvu znanja, budućnost novca i globalizacija u odnosu prema ljudskim pravima neke su teme o kojima je bilo riječi na toj Prvoj općoj skupštini Svjetske akademije koja se održala na području jugoistočne Europe i prvoj priređenoj u Europi nakon duljeg vremena. Zatvarajući taj visoki skup, predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je povezanost znanosti i istraživanja s gospodarstvom i samim političkim djelovanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙