FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 25. studenog 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 25. studenog 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

LONDON - Britanska pop zvijezda Elton John planira se vjenčati sa 12-godišnjim partnerom Davidom Furnishom 21. prosinca, prvoga dana kada će sklapanje istospolnih brakova u Engleskoj biti zakonski moguće. U razgovoru za magazin Attitude od petka, Elton je rekao da će svadbena ceremonija biti mala i privatna te će uz njega i Furnisha biti prisutni samo njihovi roditelji kao svjedoci. Ne želimo raditi cirkus od vjenčanja iz poštovanja prema roditeljima i njihovoj potpori, rekao je Elton. Zakon o građanskom partnerstvu koji omogućava istospolne brakove stupa u Engleskoj na snagu 5. prosinca, a prvi je mogući datum za svadbu nakon prijave 21. prosinca.

HONG KONG - Stanovnici Hong Konga vjeruju da u svemiru ima života ali nisu skloni vjerovati izjavama o neidentificiranim letećim objektima, piše u petak South China Morning Post. List donosi rezultate istraživanja provedenog na 5.500 ispitanika u Kini, Indoneziji, Indiji i Južnoj Koreji. Među ispitanicima su Kinezi najskloniji vjerovanju da u svemiru postoje i drugi oblici života. Skoro 70 posto ispitanika iz Hong Konga izjavilo je da vjeruje u život u svemiru ali samo njih 4 posto je reklo da je vidjelo NLO a tek jedan posto da je vidjelo i izvanzemaljce. Zanimanje Kineza za svemir objašnjeno je dijelom i najnovijim poduhvatima u sklopu kineskog svemirskog programa.

LJUBLJANA - Praksa austrijske tvrtke koja je Slovencima nudila 20 eura i besplatno parkiralište ako za boravka u Grazu daruju 850 mililitara krvne plazme razljutila je slovenske centre za dobrovoljno davanje krvi i povrijedila nacionalni ponos jer i Slovenija polovicu potreba za plazmom nabavlja na međunarodnom tržištu. Slovenski Crveni križ u četvrtak je pozvao vladu da se pobrine da se dobrovoljno davanje krvi i krvnih preparata zadrži na nekomercijalnim temeljima. Osuđena je praksa austrijskog "Baxtera" koji je u Sloveniji u zadnje vrijeme lecima i oglašavanjem nudio novac za davanje krvne plazme te je slovenske darivatelje krvi mamila obećanjem da davanjem krvne plazme u Grazu mogu godišnje zaraditi 1.000 eura.

BERLIN - Znanstvenici koji promatraju kretanje zemlje na Antartici tvrde da su pronašli raspjevani ledenjak. Zvučni valovi iz ledenjaka frekvencije su od približno 0,5 herza, što je prenisko za ljudsko uho, ali kad se njegov "pjev" pusti na većoj brzini, ledenjak zvuči poput zujanja u pčelinjoj košnici ili orkestra dok se 'zagrijava', kažu znanstvenici. Njemački institut Alfred Wegener za polarna i pomorska istraživanja objavio je rezultate studije provedene 2002. u petak u časopisu Science. Između srpnja i studenoga 2002. znanstvenici su snimili vrlo jasne akustične signale prilikom snimanja seizmičkih signala na antarktičkoj obali Atlantika. Prateći signal, znanstvenici su otkrili ledenjak veličine 50 sa 20 kilometara koji se sudario s podvodnim otokom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙