FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada "Tito Strozzi" uručena bas-baritonu Nevenu Belamariću

ZAGREB, 24. studenoga 2005. (Hina)Hrvatskom umjetniku bas-baritonuNevenu Belamariću danas je uručena nagrada "Tito Strozzi" za najboljepojedinačno ostvarenje u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu(HNK) u Zagrebu u protekloj sezoni.
ZAGREB, 24. studenoga 2005. (Hina)Hrvatskom umjetniku bas-baritonu Nevenu Belamariću danas je uručena nagrada "Tito Strozzi" za najbolje pojedinačno ostvarenje u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu u protekloj sezoni.

Na Dan Drame HNK-a nagradu je Nevenu Belamariću uručio akademik Nedjeljko Fabrio za interperataciju uloge kralja Markea u predstavi "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera, premijerno izvedenoj 12. veljače.

U obrazloženju nagrade, uz ostalo, ističe se da je Belamarić umjetnik zavidne međunarodne reputacije, nadahnuti interpret velikih bas-baritonskih uloga klasičnog i suvremenoga opernog repertoara.

Ulogu kralja Markea u Wagnerovoj romantičnoj operi "Tristan i Izolda" Kazališni odbor je jednoglasno proglasio još jednim Belamarićevim antologijskim ostvarenjem.

"Kročio je Neven Belamarić kao nesretni kralj Marke zagrebačkom pozornicom vladarski ponosito i suvreno u jedinstvenom interpretativnom luku, od samozatajne prigušenosti kojom iskazuje plemenitost duše koja u svojoj dobroti ne može shvatiti da je izdana do pada u emotivni ponor uvjetovanog silinom nezadrživih osjećaja." novodi se, uz ino, u obrazloženju nagrade.

Neven Belamarić je diplomirao solo-pjevanje 1973. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Zlatka Šira.

Pohađao je Ljetnu akademiju na salzburškom Mozarteumu, a nakon toga diplomirao na na bečkoj Visokoj glazbenoj školi. Osim zagrebačke bio je i stalni član ljubljanske Opere. U zagrebačkoj Operi istaknuo se kao najbolji interpret uloga u Wagnerovim operama.

Od 1997. stalni je član berlinske Komične opere. Kao operni i koncertni solist nastupao je na većini poznatih europskih pozornica. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙