FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Newton za čovječanstvo važniji od Einsteina - anketa

LONDON, 24. studenog 2005. (Hina/AFP) - Engleski fizičar iz 17.stoljeća Isaac Newton bio je važniji za čovječanstvo i znanost odNijemca Alberta Einsteina, prema ispitivanju koje je u srijeduobjavila Britanska akademija znanosti.
LONDON, 24. studenog 2005. (Hina/AFP) - Engleski fizičar iz 17. stoljeća Isaac Newton bio je važniji za čovječanstvo i znanost od Nijemca Alberta Einsteina, prema ispitivanju koje je u srijedu objavila Britanska akademija znanosti.

Približno 345 znanstvenika, članova akademije, i više od 1300 osoba iz javnosti trebalo je odlučiti tko je, Einstein ili Newton, dao veći doprinos znanosti, uzimajući u obzir količinu znanja u doba njihovih života, te tko je dao više čovječanstvu.

Pristaše djela Isaaca Newtona (1642.-1727.), autora temeljnih zakona gibanja i gravitacije, tvrdili su da je on zaslužan za prijelaz čovječanstva iz doba praznovjerja i dogme u modernu znanost.

Zagovornici Alberta Einsteina istaknuli su da je njegova teorija relativnosti dovela do teorija o stvaranju svemira, crnih rupa i usporednih svjetova. Fizičar njemačkog podrijetla (1879.-1955.) dokazao je na matematičkom planu postojanje atoma i pokazao da je svjetlost napravljena od čestica nazvanih fotoni, otvarajući put nuklearnoj i sunčanoj energiji.

Međutim, Newton je pobijedio u obje konkurencije. Među znanstvenicima dobio je prednost od 20, a javnoj anketi od samo 0.2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙