FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Karlovac grad bez rada na crno

KARLOVAC, 23. studenog 2005. (Hina) - Predstavnici Grada Karlovca,gradskih tvrtaka i ustanova te privatna tvrtka Energoremont izKarlovca potpisali su danas, u svojstvu poslodavaca, sa Savezomsamostalnih sindikata Hrvatske Sporazum o aktivnostima na provedbiprojekta "Karlovac-grad bez rada na crno".
KARLOVAC, 23. studenog 2005. (Hina) - Predstavnici Grada Karlovca, gradskih tvrtaka i ustanova te privatna tvrtka Energoremont iz Karlovca potpisali su danas, u svojstvu poslodavaca, sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske Sporazum o aktivnostima na provedbi projekta "Karlovac-grad bez rada na crno".

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, koji je danas u karlovačkoj Gradskoj vijećnici bio nazočan potpisivanju sporazuma, rekao je da je riječ o tripartitnoj suradnji kroz socijalno partnerstvo, te da se sporazum oslanja na vladin Plan borbe protiv sive ekonomije.

Budući da je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, u ime Vlade, koordinator u toj borbi, Ministarstvo se odlučilo na konkretan korak u svom sustavu potpora poduzetništvu, kazao je Vukelić.

"U sve buduće ugovore s poslodavcima unosimo klauzulu o raskidanju ugovora i vraćanju sredstava potpore u svim slučajevima u kojima inspektori utvrde bilo koji oblik sive ekonomije", rekao je Vukelić. Najavio je da će se Ministarstvo kod dodjele potpora osigurati instrumentima osiguranja naplate, mjenicama, "jer nije pošteno da netko od države koristi potpore, a istodobno ju zakida", rekao je Vukelić.

Predsjednica SSSH Vesna Dejanović nakon potpisivanja sporazuma rekla je da će SSSH paziti da sporazum ne postane mrtvo slovo na papiru te da će nadzirati njegovu provedbu.

"Samo tako ćemo moći izokrenuti poremećeni sustav vrijednosti u kojem su dobro kotirali oni koji su krali i varali, a pošteni su obrtnici i poslodavcu uvijek bili u drugom planu", rekla je Dejanović uz tvrdnju da sporazum vodi društveno odgovornom i dostojanstvenom radu.

Smisao je da gradovi koji potpišu sporazum ne toleriraju u gradskim tvrtkama bilo koji oblik rada na crno, te da više ne sklapaju poslove s tvrtkama u kojima ima prijava za neki oblik rada na crno (neplaćanje doprinosa ili plaćanja dijela plaće "na ruke", neplaćanje prekovremenog ili smjenskog rada i rada nedjeljom).

U tom je smislu karlovački gradonačelnik Miro Škrgatić najavio da će Grad sastaviti "listu tvrtaka u kojima je evidentiran neki oblik rada na crno, te s njima neće sklapati ugovore ni Grad, ni gradske tvrtke i ustanove".

Sporazum grad bez rada na crno već su potpisali Kutina i Mali Lošinj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙