FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: o izgradnji natapnog sustava

ŠIBENIK, 21. studenog 2005. (Hina) - U Hrvatskoj se danas natapa samo9000 hektara polja pa je jedna od prvih Vladinih zadaća izradbadržavnog plana natapanja, po kojem država do 2020. kani uložiti oko300 milijuna eura u natapanje 65.000 hektara zemlje, kazao je natiskovnoj konferenciji koordinator za izradbu nacionalnog planapredstojnik Zavoda za melioraciju Davor Romić.
ŠIBENIK, 21. studenog 2005. (Hina) - U Hrvatskoj se danas natapa samo 9000 hektara polja pa je jedna od prvih Vladinih zadaća izradba državnog plana natapanja, po kojem država do 2020. kani uložiti oko 300 milijuna eura u natapanje 65.000 hektara zemlje, kazao je na tiskovnoj konferenciji koordinator za izradbu nacionalnog plana predstojnik Zavoda za melioraciju Davor Romić.

Romić je u Šibeniku nazočio radnom sastanku s predstavnicima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i Instituta za jadranske kulture u Splitu, Hrvatskih voda i šibensko-kninskim županom Dujom Stančićem, na kojem je dogovorena izradba plana natapanja za Šibensko-kninsku županiju.

Studija bi trebala biti gotova u roku od osam mjeseci, a financiraju je Šibensko-kninska županija i Vlada sa po 250.000 kuna.

"Hrvatska je danas na posljednjem mjestu među europskim zemljama u natapanju i zato kanimo na polja dovesti vodu i poboljšati poljoprivrednu proizvodnju. Država želi okrupniti poljoprivredne površine pa će vlasnicima posjeda većih od 200 hektara s čak 80 posto ulaganja sufinancirati dovođenje vode do njiva, vlasnicima posjeda do 200 hektara sa 70 posto, a vlasnicima njiva manjih od pet hektara 30 posto ulaganja.

Dovođenje vode do privatnih parcela ovisit će isključivo o interesu i inicijativi krajnjih korisnika. Voda se ne će dovoditi tamo gdje nema kuća i interesa za poljoprivrednu proizvodnju natapanjem", kazao je Romić.

Frane Tomić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta istaknuo je da u Hrvatskoj danas ima oko 15.000 hektara voćnjaka, 13.000 hektara vinograda, 5000 hektara maslinika i oko 500 stočarskih farma.

"Provedba nacionalnog plana natapanja omogućit će raznolikiju poljoprivrednu proizvodnju, koja trenutačno količinom i kakvoćom ne može konkurirati ni na domaćem ni na inozemnom tržištu. Sustavno natapanje unaprijedit će voćarstvo i vinogradarstvo, a posebno povrtlarstvo, koje je danas ograničeno upravo nedostatkom vode", kazao je Tomić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙