FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 19. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Gradovi i općine Čakovec, Opatija, Rijeka, Skrad, Varaždin i Zabok dobitnici su naziva počasnog grada i općine - prijatelja djece, a akcija se održava pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj i u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Naslovi i priznanja najboljima dodijeljeni su danas na svečanosti u Europskom domu. Predstavnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Tanja Radočaj istaknula je da je akcija "Gradovi i općine - prijatelji djece" pokrenuta 1996. kao pokušaj odgovora na probleme djece u urbanim središtima. Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor založila se da prijatelji djece ne budu samo gradovi i općine, nego i Hrvatski sabor i Vlada za više škola, dječjih vrtića i igrališta.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vodit će i sljedeće četiri godine gradske socijaldemokrate, odlučeno je večeras na izbornoj konvenciji zagrebačkog ogranka SDP-a. S nešto više od 89 posto glasova, ili 381 glasom, Milan Bandić pobijedio je protukandidata Šandora Dembizta, docenta na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Za zamjenika predsjednika Gradskog ogranka SDP-a izabran je Ivo Jelušić, Bandićev zamjenik i u Gradskom poglavarstvu, koji se na konvenciji jedini natjecao za tu dužnost. Na konvenciji je izabrano i sedam članova Nadzornog odbora te 49 članova Glavnog odbora zagrebačkoga SDP-a.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan poručio je danas HDZ-ovoj Vladi da od njezina dolaska na vlast "većina građana živi lošije, a samo manji dio bogatih u posljednje dvije godine živi bolje". "Tuđi rad ne obezvrjeđujemo. Ova Vlada je dosta učinila, ali nikako ne dovoljno", rekao je Račan na današnjoj izbornoj konvenciji zagrebačkoga SDP-a. Svoju izjavu o lošem radu Sanaderove Vlade potkrijepio je tvrdnjama da od 2003. "stopa rasta pada, a stopa inflacije raste i gotovo se izjednačuju". "Drugim riječima, dobra reklama, šuškavi celofan, ali loš proizvod ispod njega", prokomentirao je Račan.

POREČ - Predsjednik istarskoga Županijskog odbora SDP-a je Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik, odlučeno je danas na petoj izbornoj konvenciji istarske Županijske organizacije SDP-a, održanoj u Poreču. Kozlevac je kao jedini kandidat za predsjednika dobio potporu 93 od 138 izaslanika, a za zamjenika predsjednika izabran je labinski gradonačelnik Bruno Hrvatin. Potpredsjednici istarskoga SDP-a su članica Županijskoga poglavarstva Lucija Debeljuh i načelnik barbanske općine Denis Kontošić. Predsjednik istarskoga SDP-a dosad je bio Anton Peruško, sadašnji predsjednik istarske Županijske skupštine.

BUJE - "Granice Republike Hrvatske s Republikom Slovenijom: problemi i rješenja" bile su tema okrugloga stola održanog danas u Bujama u organizaciji županijskoga HSLS-a. Prof. Hrvoje Kačić, koji je do prije pet godina predsjedao Državnom komisijom zaduženom za granicu sa Slovenijom, rekao je kako Hrvatska "raspolaže s dovoljno debelim svežnjem autentičnih dokumenata kojima pred Međunarodnim sudom može dokazati da je lijeva strana kanala Sv. Odorika hrvatska" te da je između Hrvatske i Slovenije u bivšoj državi granica bila na sredini Piranskoga zaljeva. Po njegovu mišljenju, polazište pregovora sa Slovenijom su ustavne odluke donesene u lipnju 1991. godine u slovenskome parlametnu i u Hrvatskome saboru. "Zatečena granica toga dana je ona duž kanala Sv. Odorika, i tu se mora i dalje pregovarati jer svako pozivanje na AVNOJ-sku granicu sa Slovenijom, koja se protezala duž starog korita rijeke Dragonje, nekoliko kilometara sjevernije od Plovanije, neće pomoći rješavanju toga graničnog spora", istaknuo je prof. Kačić.

BELIŠĆE - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas u Belišću kako će pružiti potporu razvojnim i infrastrukturnim projektima toga grada, te da smatra da je gospodarski rast ključno pitanje razvoja. Na sastanku u Gradskom poglavarstvu kojemu su bili nazočni i gospodarstvenici Belišća, gradonačelnik Belišća Zvonko Borić izvijestio je kako je pri kraju izrada projektne dokumentacije za projekt navodnjavanja područja Belišća, te zatražio potporu kako bi taj plan bio pilot projekt Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Podsjetivši kako master plan navodnjavanja Hrvatske predviđa navodnjavanje oko 30.000 hetara površina, Šeks je kazao kako će planovi Belišća pronaći svoje mjesto u tom dokumentu.

SPLIT/HVAR - Na otoku Hvaru, na području Sućurja, u drugoj akciji nacionalne donatorske kampanje "Posadimo život" u sklopu projekta "Zeleno", koji organizira udruga "Dupinov san", danas je posađeno dvije tisuće mladica bora - pinije. Akciju na Hvaru poduprle su Hrvatske šume i, novčano, HVB Splitska banka, čiji su djelatnici bili i među 50-ak ljudi koji su sadili mladice, izjavio je predsjednik udruge "Dupinov san" Goran Stojanović. Nacionalna donatorska kampanja želi senzibilizirati javnost uz prikupljanje novčanih donacija za obnovu šumskog fonda i maslinika na unaprijed odabranim mjestima na otocima i uz obalu.

RIJEKA - Okrugli stol "Intelektualci i mediji", na kojem je oko 40 sudionika raspravljalo o ulozi i položaju intelektualaca u medijima, održan je danas u hotelu "Bonavia" u Rijeci. U prvom dijelu okrugloga stola najviše je bilo riječi o dekriminizaciji klevete, što je potaknula nedavna odluka riječkoga Općinskog suda kojom je novinarka Novog lista Slavica Mrkić Modrić zbog klevete nepravomoćno osuđena na dva mjeseca zatvora, uvjetno godinu dana. U raspravi na okruglome stolu čulo se da klevetu treba dekriminalizirati i odrediti novčanu kaznu, ali i mišljenje da je određivanje novčane kazne u zamjenu za zatvorsku također pogrešno. Istaknuto je da je potrebno razlikovati uvredu i klevetu, ali i da novinar mora znati ima li pravo, te da mora biti svjestan istinitosti svojih riječi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙