FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Što nakon Sharonova zahtjeva za prijevremenim izborima?

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Izraelski premijer Ariel Sharon uponedjeljak je od predsjednika Moshe Katsava zatražio da raspustiparlament i sazove prijevremene izbore, objašnjavajući taj zahtjevtime da vlada ne može funkcionirati u sadašnjem političkom ozračju, azatim je objavio da odlazi iz Likuda i osniva novu stranku.
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Izraelski premijer Ariel Sharon u ponedjeljak je od predsjednika Moshe Katsava zatražio da raspusti parlament i sazove prijevremene izbore, objašnjavajući taj zahtjev time da vlada ne može funkcionirati u sadašnjem političkom ozračju, a zatim je objavio da odlazi iz Likuda i osniva novu stranku.

"Odlazim iz stranke i osnivam novu", napisao je Sharon u pismu upućenom čelništvu stranke. Izraelski mediji Sharonov potez opisuju kao "politički potres" i "tsunami".

Izraelski predsjednik kazao je da će "u roku od nekoliko dana" odlučiti hoće li prihvatiti Sharonov zahtjev i raspisati prijevremene izbore.

Britanska agencija Reuters donosi nekoliko mogućih scenarija nakon Sharonova dramatičnog poteza:

Što će se dalje dogoditi?

Predsjednik Moshe Katsav može zatražiti od drugog stranačkog čelnika da u roku od 21 dana oformi novu vladu. Katsav je rekao da će početi s konzultacijama s drugim stranačkim čelnicima kako bi utvrdio je li moguća alternativna koalicijska vlada, te kazao da će uskoro donijeti odluku. Politički analitičari smatraju da nijedna nova vlada ne može dobiti potrebnu većinu u Knessetu te da su prijevremeni izbori neizbježni.

Kada će se održati izbori?

Izbori trebaju biti održani unutar 90 dana nakon što Katsav raspusti parlament. Očekivani datum prijevremenih izbora je ožujak ili kraj veljače.

Koju politiku će Sharon zastupati ako bude ponovno izabran?

Sharonovi suradnici kažu da će on poduzeti korake za okončanje sukoba s Palestincima nakon unilateralnog povlačenja iz pojasa Gaze. On je dao naslutiti da će povući izraelske snage iz izoliranih dijelova okupirane Zapadne obale ali je također rekao da neće pregovarati s palestinskom samoupravom sve dok ona ne razoruža militantne skupine.

Palestinci strahuju da je krajnji Sharonov cilj napraviti unilateralnu granicu uzduž linije kojom ide izraelska "sigurnosna ograda", koja je izgrađena duboko unutar Zapadne obale. Izrael tvrdi da je "sigurnosna ograda" izgrađena kako bi spriječila samoubilačke napade, dok Palestinci tvrde da se radi o otimanju zemlje.

Koji su Sharonovi izgledi da pobjedi na izborima?

Niti jedna stranka u Izraelu nikad nije dobila dovoljno glasova da oformi vladu, bez koalicije s drugim strankama. Nedavna istraživanja javnog mišljenja pokazuju da Sharonova stranka ima dobre izglede da povede novu vladinu koaliciju. Ali politički komentatori smatraju da se Sharon suočava s brojnim izazovima poput nabavljanja fondova za kampanju za brze izbore i uspostavljanja dobre organizacijske mašine. Sharon se nada da će dobiti glasove centra nakon povlačenja iz Gaze.

Tko bi se mogao pridružiti novoj Sharonovoj stranci?

Sharon je već uvjerio 14 od 40 Likudovih zastupnika, uključujući i pet ministara u vladi, da se priduže njegovoj stranci. Analitičari smatraju da Sharon pokušava privoliti i neke čelnike Laburističke stranke, uključujući i Shimona Peresa, da se pridruže njegovoj stranci.

A ako Sharon izgubi?

Ako Laburistička stranka dobije najviše glasova na izborima, Sharon bi se mogao pridružiti koaliciji koju će voditi Laburisti. Očekuje se da će Laburisti dobro proći na izborima pod vodstvom novog čelnika stranke Amira Peretza. Pobjeda Likuda na izborima, što analitičari ne smatraju mogućim, mogla bi ubrzati Sharonovo umirovljenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙