FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica na najvišoj razini u zadnjih mjesec dana

LONDON,FRANKFURT, 8. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Nove priče ospajanjima i dobre vijesti iz kompanija potaknule su u utorak rastcijena europskih dionica na najviše razine u zadnjih mjesec dana.
LONDON,FRANKFURT, 8. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Nove priče o spajanjima i dobre vijesti iz kompanija potaknule su u utorak rast cijena europskih dionica na najviše razine u zadnjih mjesec dana.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,26 posto, na 5.475 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na manjem dobitku, nekih 0,06 posto, dosegnuvši 5.026 bodova.

Tržišni promatrači predviđaju daljnji rast cijena dionica na europskim tržištima, potican nastavljenim dobrim vijestima iz kompanija, a čak je i Pariška burza nadmašila ostala tržišta dionica unatoč 12. uzastopnoj noći nemira u francuskim gradovima.

"Strahovi oko kamatnih stopa nešto su popustili. Iako zabrinutosti oko inflatornih pritisaka ostaju, poticaj dionicama pružaju dobre zarade pa se tržište čini spremno za daljnji rast. Mogli bi kraj godine dočekati u dobrom raspoloženju", kazao je menadžer iz Eureffecta Lex Werkheim.

Niže cijene nafte nešto iznad 59 dolara po barelu zbog blagog vremena na sjevernoj hemisferi, koje je smanjilo potražnju za lož uljem, umanjile su ponešto strahove od inflacije.

Od značajnijih dobitnika ističe se francuska farmaceutska tvrtka Sanofi-Aventis, čije su dionice ojačale 2,8 posto nakon što je njezina dobit nadmašila procjene. Na strani dobitnika bila je i telekom tvrtka Cable&Wireless, s rastom cijena dionica od 3,6 posto, pod utjecajem objave da nastavlja sa svojim programom otkupa dionica nakon akvizicije Energisa.

Nove špekulacije o preuzimanjima dale su novi poticaj kupovini dionica nakon što su poticale jačanje dionica proteklih dana.

Ojačale su i dionice rudarskih kompanija, pri čemu su one Anglo-Americana ojačale 1,5 posto, Xstratae 3,1 posto te one Rio Tinta za 1,3 posto.

No bilo je i gubitnika, među kojima su se isticali osiguravatelji. Pritom je francuska osiguravateljska tvrtka AXA zabilježila pad cijena dionica od 1,7 posto nakon što je izvijestila o porastu devetomjesečnog prometa od 4,7 posto, što predstavlja znatno usporavanje rasta.

Indeks Tokijske burze Nikkei izgubio je na vrijednosti 0,2 posto, spustivši se na 14.036 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙