FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina bi mogla zbog jednog trgovca zabilježiti 100 milijuna usd gubitka na bakru

HONG KONG, 17. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Vjeruje se da je Kineskiured državnih rezervi poduzeo veliku ali pogrešnu okladu vezano uzcijene bakra, no njegova neprestana nijekanja mogla bi signaliziratida nisu izravno odgovorni za poziciju na tržištu koja bi Kinu moglastajati barem 100 milijuna dolara gubitka, kazali su u četvrtakindustrijski dužnosnici i analitičari.
HONG KONG, 17. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Vjeruje se da je Kineski ured državnih rezervi poduzeo veliku ali pogrešnu okladu vezano uz cijene bakra, no njegova neprestana nijekanja mogla bi signalizirati da nisu izravno odgovorni za poziciju na tržištu koja bi Kinu mogla stajati barem 100 milijuna dolara gubitka, kazali su u četvrtak industrijski dužnosnici i analitičari.

Kineski ured u središtu je tržišnih špekulacija prema kojima je trgovac koji je radio u ime te državne agencije, a koji je nestao početkom listopada, otvorio kratkoročnu poziciju na između 150.000 i 200.000 tona bakra na Londonskom tržištu kovina.

On se kladio, ili zauzeo kratkoročne pozicije, da će cijena bakra pasti s 3.000 dolara zabilježenih ovoga proljeća, no cijena te kovine nastavila je jurišati na nove najviše razine uslijed grozničave kupnje fondova, dosegnuvši u ponedjeljak rekordnih 4.132 dolara.

Neki izvješćuju da je taj trgovac možda zauzeo pozicije za kupovinu i do 600.000 tona bakra te da bi gubici mogli biti i daleko veći kada ugovori isteknu krajem godine.

"To nije učinio ured", kazao je dužnosnik odjela za međunarodne odnose toga ureda upitan o spomenutoj poziciji."To nije učinio niti kineski Državni centar za regulaciju rezervnih zaliha. Idite i pitajte Liu Qibinga, on je čovjek tog centra", kazao je dužnosnik toga ureda za Reuters.

Tržišni izvori kazali su da je Liu koji je poslovao iz Pekinga možda otvarao pozicije preko osam brokera u Londonu do čak 200.000 tona bakra od čega je 50.000 odobrio centar. Viši dužnosnik tog centra kazao je da je trgovina koju je poduzeo Liu možda njegova te da nema dokaz ni o ijednoj kratkoročnoj poziciji.

Liua već uspoređuju s japanskim trgovcem Yasuo Hamanakom, koji je stvorio gubitak od 2,6 milijardi dolara Sumitomo korporaciji u 1996.

U međuvremenu, Kina, veliki potrošač bakra, pokušala je u zadnjih nekoliko tjedana 'ohladiti' cijene bakra na svjetskom tržištu isporučujući određene količine te obojene kovine sa svojih zaliha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙