FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ženska mreža poziva na pomoć Autonomnoj ženskoj kući Zagreb

ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Ženska mreža Hrvatske pozvala jedanas nadležne institucije da hitno odobre interventna sredstva kakobi se spriječilo zatvaranje Autonomne ženske kuće Zagreb - skloništa isavjetovališta za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.
ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Ženska mreža Hrvatske pozvala je danas nadležne institucije da hitno odobre interventna sredstva kako bi se spriječilo zatvaranje Autonomne ženske kuće Zagreb - skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.

Ženska mreža u priopćenju poziva Grad Zagreb, Zagrebačku županiju te Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti da odobre sredstva za sklonište čija se financijska kriza ponavlja krajem svake godine jer većina proračuna kuće ovisi o donatorima.

Godišnji proračun kuće iznosi oko milijun i 100 tisuća kuna, a za rad do kraja godine nedostaje još 320.000 kuna.

"Pomoć je zatražena od Sabora, Grada Zagreba, Županije i Ministarstva, no dosad je stigla samo odbijenica iz Grada s obrazloženjem da nema novca, te iz Sabora koji ta sredstva ne može odobriti", kaže koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov.

Ističe da novac za sklonište i savjetovalište koji izdvaja Grad Zagreb iznosi tek 13,3 posto godišnjeg proračuna skloništa, te da za iduću godinu u proračunima Grad, Županija i Ministarstvo trebaju donijeti posebnu stavku o financiranju Autonomne ženske kuće Zagreb.

"Kuća je tijekom petnaest godina postojanja pružila neposrednu pomoć za oko 35.000 žena i djece žrtava obiteljskog nasilja, te je bila jedna od glavnih aktera u stvaranju javne svijesti o obiteljskom nasilju kao društvenom problemu s brojnim i dalekosežnim posljedicama", kaže Genov.

Dodaje i da se pozivu za pomoć Autonomnoj ženskoj kući priključila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙