FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Vojvodine osudila neonacističke skupine

SUBOTICA, 15. studenoga 2005. (Hina) - Zastupnici Skupštine Vojvodineosudili su u utorak prošlotjedni incident koji su u Novom Saduizazvali članovi neonacističke skupine "Nacionalni stroj" i zatražilida mjerodavna državna tijela stanu na put ovakvim izgredima.
SUBOTICA, 15. studenoga 2005. (Hina) - Zastupnici Skupštine Vojvodine osudili su u utorak prošlotjedni incident koji su u Novom Sadu izazvali članovi neonacističke skupine "Nacionalni stroj" i zatražili da mjerodavna državna tijela stanu na put ovakvim izgredima.

Zastupnici su na sjednici vojvođanskog parlamenta usvojili zaključak u kome se navodi da je to bio čin nasilja koji vrijeđa dostojanstvo ličnosti i raspiruje mržnju.

Skupština je također, kako prenosi novosadski "Radio 021", ocijenila da su za osudu i sve slične manifestacije, kao i druge ekstremističke organizacije koje djeluju u Vojvodini i Srbiji.

Zastupnici su zatražili od pokrajinskog Odbora za sigurnost da hitno pripremi izvješće o aktivnostima svih organizacija koje svojim djelovanjem ugrožavaju međunacionalne odnose u Vojvodini.

Povod za raspravu u Skupštini Vojvodine bio je prošlotjedni upad članova neonacističke skupine "Nacionalni stroj" na tribinu novosadskog Filozofskog fakulteta posvećenu Danu borbe protiv fašizma.

Nazivajući okupljene "komunističkim retardima", prijeteći im, i vičući "Srbija Srbima" oni su podizali ruke oponašajući nacistički pozdrav.

Nakon osude iz samog vrha srbijanske vlasti i negativnih reakcija u javnosti policija je privela 15-ak članova ove skupine, za koje se vjeruje da stoje i iza brojnih šovinističkih, rasističkih i antisemitskih grafita u Novom Sadu i Beogradu.

Tri dana nakon tog incidenta u Subotici su se sastali veterani mađarskih fašističkih okupacijskih snaga u Drugom svjetskom ratu, pripadnici takozvanih honveda.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš je to ocijenio pokušajem da se " režim iz vremena Drugog svjetskog rata proglasi nefašističkim" što je, kako je rekao, "falsificiranje povijesti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙