FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski Vrhovni sud odgodio odluku o žalbi osuđenih za zarazu djece HIV-om

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Libijski Vrhovni sud odgodio je do31. siječnja odluku o žalbi pet bugarskih bolničarki i palestinskogaliječnika koji su u svibnju 2004. osuđeni na smrt nakon što suproglašeni krivima za zarazu 264 libijske djece virusom AIDS-a.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Libijski Vrhovni sud odgodio je do 31. siječnja odluku o žalbi pet bugarskih bolničarki i palestinskoga liječnika koji su u svibnju 2004. osuđeni na smrt nakon što su proglašeni krivima za zarazu 264 libijske djece virusom AIDS-a.

Predsjednik Suda Ali al-Alous objavio je odluku na početku rasprave u Tripoliju, ističući da je to od njega tražio glavni tužitelj.

Vrhovni sud mogao je potvrditi smrtnu kaznu, zatražiti novi proces ili odgoditi odluku, što se najmanje očekivalo.

Kratka rasprava održana je u nazočnosti diplomata iz bugarskog, američkog, francuskog i britanskog veleposlanstva.

Prije početka rasprave stotine Libijaca, roditelja i rođaka djece umrle od AIDS-a, prosvjedovale su ispred suda tražeći potvrdu smrtne kazne, javio je AFP.

U svibnju 2004. Sud u Bengaziju proglasio je pet bugarskih bolničarki i jednog palestinskog liječnika krivima za namjernu zarazu djece virusom AIDS-a u pedijatrijskoj bolnici u Bengaziju, oko 650 km istočno do Tripolija, gdje je ta strana ekipa radila.

Četrdeset sedmoro djece umrlo je od posljedica tih transfuzija, prema podacima libijskih vlasti.

Šestero osuđenih, koji su već šest godina u zatvoru, stalno tvrde da su nedužni, a za svoja priznanja o krivnji, za koja tvrde da su jedini dokazi kojima sud raspolaže, ističu da su iznuđena tijekom mučenja.

Obrana osuđenih temelji se na svjedočenju uglednih stručnjaka, među kojima je i francuski profesor Luc Montagnier, jedan od znanstvenika koji su otkrili virus AIDS-a. Stručnjaci su pod zakletvom ustvrdili da je do zaraze došlo zbog loših higijenskih uvjeta u bolnici te da je epidemija buknula prije dolaska sestara u bolnicu, najvjerojatnije zbog prljavih igala i zaraženih krvnih pripravaka.

U prosincu 2004. Bugarska je, tvrdeći da su bolničarke nedužne, odbila prijedlog Tripolija da oslobodi bolničarke u zamjenu za iznos odštete koji je Libija isplatila žrtvama atentata u Lockerbiju u Škotskoj 1988. godine, te u zamjenu za izgradnju moderne bolnice i osiguranje liječenja djece u Europi.

U misiji posredovanja bio je i sam bugarski predsjednik Georgij Parvanov koji je u svibnju posjetio Libiju u pokušaju da spasi živote bolničarki. Parvanov je tada posjetio bolesnu djecu i predložio pomoć Europske unije za njihovo liječenje te gradnju specijalizirane bolnice u Bengaziju.

Pred sudom u Tripoliju odvija se i sudski proces protiv devet libijskih policajaca i jednog vojnog liječnika koje optužnica tereti za mučenje bolničarki i palestinskog liječnika u nastojanju da iz njih izvuku priznanje o umiješanosti u aferu sa zarazom djece AIDS-om.

Suđenje je bilo odgađano nekoliko puta.

Proces je, na zahtjev bugarskih bolničarki, bio pokrenut 25. siječnja a odvjetnici su zatražili 5 milijuna libijskih dinara (oko 3,75 milijuna dolara) za pet bolničarki i jednaku svotu za palestinskog liječnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙