FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liberija: Prosvjedi pristalica Georgea Weaha

MONROVIA, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters/DPA) - Stotine mladihpristaša poznatog liberijskog nogometaša Georgea Weaha treći dan zaredom izašli su na ulice liberijske prijestolnice Monrovieprosvjedujući zbog njegovog poraza na predsjedničkim izborima 8.studenoga koji su, kako oni smatraju, bili namješteni u korist EllenJohnson-Sirleaf.
MONROVIA, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters/DPA) - Stotine mladih pristaša poznatog liberijskog nogometaša Georgea Weaha treći dan za redom izašli su na ulice liberijske prijestolnice Monrovie prosvjedujući zbog njegovog poraza na predsjedničkim izborima 8. studenoga koji su, kako oni smatraju, bili namješteni u korist Ellen Johnson-Sirleaf.

Stotine prosvjednika pred veleposlanstvom SAD-a u ponedjeljak je uzvikivalo "Nema pravde, Nema mira" te su predali peticiju diplomatima SAD-a, no nisu pokušali probiti sigurnosni kordon u kojem su se nalazili UN-ovi mirovnjaci i liberijska policija.

Međunarodni promatrači su izbore u studenome pohvalili kao najvećim dijelom slobodne i poštene, no pristaše Weaha u svojoj peticiji tvrde da su glasački listići ispravljani i glasovi naknadno dodavani.

Prosvjednici su pokušali doći i pred zgradu državne izborne komisije koja je objavila prve rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora prema kojima je pobijedila bivša ministrica finacija Ellen Johnson-Sirleaf, ekonomistica koja je studirala na Harvardu, no policija je zaustavila prosvjednu povorku.

Ako izborna komisija potvrdi njezinu pobjedu, Ellen Johnson-Sirleaf će postati prva predsjednica neke afričke zemlje. Objava konačnih rezultata očekuju se tijekom tjedna.

Weah, bivši napadač nogometnog kluba Milan, koji je u prvom krugu održanom u listopadu bio ispred Ellen Johnson-Sirleaf žalio se na prijevaru u drugom krugu izbora.

Članovi stranke Kongres za demokratske promjene (CDC) Georgea Weaha izjavili su da neće preuzeti zastupnička mjesta u parlamentu koja su osvojili prošlog mjeseca zbog, kako tvrde, namještanja predsjedničkih izbora.

CDC je na parlamentarnim izborima 11. listopada, održanima kada i prvi krug predsjedničkih izbora, osvojio gotovo četvrtinu zastupničkih mjesta u 64-članom parlamentu i tri mjesta u senatu od 30 članova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙