FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada predložila Kseniju Butorac za pravobraniteljicu za djecu

ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada s današnjetelefonske sjednice predložila je Saboru da za novu pravobraniteljicuza djecu imenuje Kseniju Butorac, priopćeno je iz Vladina Ureda zaodnose s javnošću.
ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada s današnje telefonske sjednice predložila je Saboru da za novu pravobraniteljicu za djecu imenuje Kseniju Butorac, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Ksenija Butorac tako bi na mjestu pravobraniteljice za djecu trebala naslijediti Ljubicu Matijević Vrsaljko, koja je, kao i njenih dvoje zamjenika, podnijela ostavku na tu dužnost, a Hrvatski sabor ih razriješio 14. listopada.

Ksenija Butorac rođena je 1960. u Gračacu, diplomirani je pravnik-kriminalist, doktorirala je na zagrebačkom Fakultetu za defektologiju, na području odgojnih znanosti.

Prijedlogom s današnje telefonske sjednice Vlada je ispoštovala i zakonki rok da u mjesec dana nakon prestanka dužnosti bivšeg pravobranitelja predloži imenovanje nove pravobraniteljice.

Matijević Vrsaljko i njenih dvoje zamjenika, Gordana Bračić Ružić i Georgi Graovac ostavke su pravdali zdravstvenim razlozima.

Uz to, Matijević Vrsaljko je pred saborskim radnim tijelima i u javnosti kao razloge navodila nefunkcioniranje sustava zaštite djece i nakon dvije godine rada Ureda, odluku o nesuspenziji zamjenice državnog odvjetnika Božice Cvjetko zbog slučaja Brezovica te prijetnje smrću zbog rada na slučaju silovanja troje djece.

Upravo je taj posljednji slučaj izazvao i najviše polemike, jer je jedan od dvojice osumnjičenih za prijetnje i bivši predsjednik Nadzornog odbora Udruge Hrabri telefon Šime Oštarić.

Prema Zakonu o pravobraniteljstvu za djecu, pravobranitelja imenuje i razrješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade, na vrijeme od osam godina.

Pravobranitelj ima i dva zamjenika koje Sabor imenuje i razrješava na prijedlog pravobranitelja za djecu.

Za pravobranitelja za djecu može biti imenovan hrvatski državljanin koji ima visoku stručnu spremu, najmanje 10 godina radnog iskustva i koji je osobnim zalaganjem javnosti poznat u području promicanja i zaštite prava djeteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙