FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael obilježava 10 godina od ubojstva Yitzhaka Rabina

JERUZALEM, 14. studenog 2005. (Hina) - Izrael u ponedjeljak, premažidovskom kalendaru, obilježava 10 godina otkako je židovskiekstremist Yigal Amir na mirovnom skupu u Tel Avivu ubio izraelskogpremijera Yitzhaka Rabina.
JERUZALEM, 14. studenog 2005. (Hina) - Izrael u ponedjeljak, prema židovskom kalendaru, obilježava 10 godina otkako je židovski ekstremist Yigal Amir na mirovnom skupu u Tel Avivu ubio izraelskog premijera Yitzhaka Rabina.

Stotine visokih izraelskih dužnosnika i gostiju iz cijelog svijeta okupile se poslijepodne na Rabinovom grobu na Brdu Herzl u Jeruzalemu gdje je održana državna memorijalna služba.

Među gostima su američka državna tajnica Condoleeza Rice, bivši američki predsjednik Bill Clinton sa suprugom, senatoricom Hillary Clinton, izraelski premijer Ariel Sharon, predsjednik zemlje Moshe Katsav i Rabinova kćerka Dalia.

Memorijalna služba počela je snimkom Rabinova posljednjeg govora, koji je održao 4. studenoga 1995. na mirovnom skupu u Tel Avivu na kojem je i ubijen: "Dobro večer... Vjerujem da mir ima šansu... a vaša nazočnost ovdje dokazuje da nacija želi mir a ne nasilje."

Kasnije poslijepodne u izraelskom parlamentu Knessetu bit će održana posebna komemorativna sjednica, a navečer će u Tel Avivu biti otvoren Rabinov centar izgrađen prema projektu arhitekta Moshea Safdiea. Centar sadrži između ostalog i prvi muzej u Izraelu posvećen novijoj izraelskoj povijesti, obrazovno krilo, knjižnicu i arhivu.

Rabin je, po gregorijanskom kalendaru, ubijen 4. studenoga 1995. godine. Smrtonosni hitac u leđa mu je ispalio ultrakonzervativan židovski student Yigal Amir, protivnik mirovnog procesa iz Osla koji je inicirao Rabin uz palestinsko vodstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙