FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deset godina od ubojstva Yitzhaka Rabina

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Deset godina nakon što je židovskiekstremist Yigal Amir na mirovnom skupu u Tel Avivu ubio tadašnjegizraelskog premijera Yitzhaka Rabina, njegov san o miru na Bliskomistoku ni danas nije ostvaren.
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Deset godina nakon što je židovski ekstremist Yigal Amir na mirovnom skupu u Tel Avivu ubio tadašnjeg izraelskog premijera Yitzhaka Rabina, njegov san o miru na Bliskom istoku ni danas nije ostvaren.

Yitzhak Rabin ubijen je 4. studenoga 1995. godine nakon mirovnog skupa u središtu Tel Aviva, na trgu koji danas nosi njegovo ime.

Tijekom tjedana koji su prethodili njegovom ubojstvu, Rabin je bio metom verbalne kampanje nasilja od strane izraelske ekstremne desnice, a njegov ubojica Yigal Amir, nakon ubojstva uhićen i osuđen na doživotnu kaznu zatvora, sve do danas uživa simpatije određenih krugova izraelskog društva.

Yitzhak Rabin rođen je 1. ožujka 1922. u Jeruzalemu, a nakon završetka škole započeo je vojnu karijeru koja je trajala punih 27 godina. Nakon vojne službe, bio je izraelski veleposlanik u Washingtonu, a nakon povratka u Izrael 1973. postao je aktivan u izraelskoj Laburističkoj stranci. Tijekom svoje političke karijere bio je u više navrata zastupnik u parlamentu, ministar rada u vladi premijerke Golde Meir, ministar obrane u vladi nacionalnog jedinstva, predsjednik izraelske Laburističke stranke, a u dva navrata bio je i izraelski premijer.

Rabin će ostati upamćen i po više hrabrih koraka: slika Rabina koji se na travnjaku Bijele kuće 1993. godine rukuje s predsjednikom PLO-a Jaserom Arafatom obišla je svijet, jednako kao i potpisivanje mirovnog sporazuma između Izraela i Jordana godinu dana kasnije. Godine 1995. Rabin je s Palestincima postigao izraelsko-palestinski privremeni sporazum o Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Rabin je za svoje djelovanje u prosincu 1994. godine zajedno s tadašnjim izraelskim ministrom vanjskih poslova Shimonom Peresom i predsjednikom PLO-a Jaserom Arafatom dobio Nobelovu nagradu za mir.

Država Izrael je dosad imala 11 premijera, ali nijedan od njih nije ostavio takvo nasljeđe kao Yitzhak Rabin. Rabin i danas uživa posebno mjesto u izraelskom društvo - njegovo ime dosada nosi više 150 institucija.

Novinar izraelskog lista "Haaretz" smatra da bi situacija bila drugačija da je Rabin umro prirodnom smrću. "Budući da je ubijen, država i njezine institucije pokušavaju glorificirati njegovo ime, pokušavajući na taj način smanjiti osjećaj krivnje zbog toga što ga nisu na dovoljan način zaštitili", smatra novinar Uzi Benziman.

Izrael će raznim ceremonijama obilježiti 10. godišnjicu Rabinova ubojstva, a komemoracije će započeti u četvrtak ujutro paljenjem "Yitzhakove svijeće" u rezidenciji izraelskog predsjednika Moshe Katsava.

Diljem Izraela predviđeno je nekoliko desetaka privatnih i javnih događaja. U nekim će slučajevima doći i do poklapanja događaja uglavnom zbog dispariteta između datuma ubojstva po gregorijanskom i židovskom kalendaru. Po gregorijanskom kalendaru Rabin je ubijen 4. studenoga, dok će prema židovskom kalendaru ta godišnja ove godine biti 14. studenoga.

Članovi Rabinove obitelji okupit će se u petak na Rabinovom grobu na brdu Herzl u Jeruzalemu, dok će se državna memorijalna službe održati sljedećeg ponedjeljka.

Središnji događaj bit će komemorativni skup koji će se održati sljedeće subote na Rabinovom trgu u Tel Avivu, a na tom će skupu govoriti i bivši američki predsjednik Bill Clinton, te Rabinov unuk Yonatan Ben-Artzi.

Drugi veliki događaj bit će otvaranje novog Centra Yitzhaka Rabina, na kojem će biti nazočni Bill i Hillary Clinton, američka državna tajnica Condoleezza Rice, te drugi svjetski čelnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙