FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael obilježio 10 godina od ubojstva Yitzhaka Rabina

TEL AVIV, 4. studenog 2005. (Hina/DPA) - Obitelj i prijatelji bivšegizraelskog premijera Yitzhaka Rabina održali su u petak na njegovugrobu skromnu privatnu ceremoniju kojom su obilježili 10 godina odnjegove nasilne smrti.
TEL AVIV, 4. studenog 2005. (Hina/DPA) - Obitelj i prijatelji bivšeg izraelskog premijera Yitzhaka Rabina održali su u petak na njegovu grobu skromnu privatnu ceremoniju kojom su obilježili 10 godina od njegove nasilne smrti.

Komemorativne svečanosti počele su u četvrtak ceremonijom paljenja baklji u rezidenciji izraelskog predsjednika Moshea Katsava u Jeruzalemu. Država Izrael službeno će obilježiti 10. godišnjicu Rabinove smrti u ponedjeljak na njegovu grobu na brdu Herzl u Jeruzalemu. Nazočni bi trebali biti i bivši američki predsjednik Bill Clinton te visoki dužnosnici Jordana i Egipta.

Diljem Izraela predviđeno je nekoliko desetaka privatnih i javnih događaja. U nekim će slučajevima doći i do poklapanja događaja uglavnom zbog dispariteta između datuma ubojstva po gregorijanskom i židovskom kalendaru. Po gregorijanskom kalendaru Rabin je ubijen 4. studenoga, dok će prema židovskom kalendaru ta godišnjica ove godine biti 14. studenoga.

Yitzhak Rabin ubijen je 4. studenoga 1995. godine nakon mirovnog skupa u središtu Tel Aviva, na trgu koji danas nosi njegovo ime. Izraelskog premijera ubio je pripadnik židovske ekstremne desnice Yigal Amir, koji je nakon ubojstva uhićen i osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Izraelski predsjednik Moshe Katsav u petak je kazao kako ne namjerava pomilovati Amira.

"O tom pitanju nema rasprave i predložit ću sljedećem izraelskom predsjedniku da isto tako postupi", kazao je Katsav.

Rabin je rođen 1. ožujka 1922. u Jeruzalemu, a nakon završetka škole počeo je vojnu karijeru koja je trajala punih 27 godina. Nakon vojne službe, bio je izraelski veleposlanik u Washingtonu, a nakon povratka u Izrael 1973. postao je aktivan u izraelskoj Laburističkoj stranci. Tijekom političke karijere bio je u više navrata zastupnik u parlamentu, ministar rada u vladi premijerke Golde Meir, ministar obrane u vladi nacionalnog jedinstva, predsjednik izraelske Laburističke stranke, a u dva navrata bio je i izraelski premijer.

Rabin je za mirotvorno djelovanje u prosincu 1994. godine zajedno s tadašnjim izraelskim ministrom vanjskih poslova Shimonom Peresom i predsjednikom PLO-a Jaserom Arafatom dobio Nobelovu nagradu za mir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙