FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 14. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 14. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ - Francuska vlada u ponedjeljak će razmotriti hoće li produžiti izvanredne mjere poduzete u cilju okončanja najgorih nemira u posljednih 40-ak godina u Francuskoj u kojima sudjeluju uglavnom mladi protestirajući prije svega zbog loših mogućnosti za zapošljavanje i drugog. Građanski protesti započeli su u predgrađima velikih gradova prije više od dva tjedna, no lagano se smanjuju od 8. studenoga kada je premijer Dominique de Villepin uspostavio ograničavajuće mjere te policijski sat tijekom 12 dana. Sudionici u nemirima, među kojima su uglavnom mladi bijelci i mladi doseljenici iz afričkih i arapskih zemalja, diljem Francuske su zapalili više od tisuću automobila kroz vikend, ali je zabilježeno da su u nedjelju neredi ipak smanjeni nakon što su u subotu dosegli vrhunac s 374 zapaljena automobila.

PARIZ - Hrvatski premijer Ivo Sanader sastat će se s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u Parizu u utorak, a ne u ponedjeljak kako je prvotno bilo predviđeno, potvrdio je u ponedjeljak za Hinu glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Sastanak je odgođen za utorak ujutro na zahtjev Ureda francuskog predsjednika, rekao je Maček. U sklopu radnog posjeta Francuskoj, premijer Sanader trebao bi se u utorak sastati i s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyjem. Kako se očekuje, glavne teme razgovora bit će bilateralni odnosi, daljnji proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji, nakon otvaranja pristupnih pregovora 3. listopada, te stanje u regiji.

BAGDAD - Tri osobe ubijene su, a dvije ranjene u samoubilačkom napadu automobilom-bombom u ponedjeljak ujutro u blizini ulaza u Zelenu zonu, dobro čuvano područje u središtu Bagdada, priopćio je sigurnosni izvor. "Tri osobe ubijene su, a dvije ranjene", kazao je taj izvor citirajući policijska izvješća. Američka vojska kazala je da je napad počinjen uz pomoć automobila-bombe, ne navodeći podatke o stradalima u napadu. Jedan svjedok izjavio je da je automobil eksplodirao nasuprot konvoja džipova koji su se kretali prema jednom od ulaza u Zonu, koji američka vojska zove "vrata ubojica". U Zelenoj zoni nalaze se uredi iračke vlade kao i sjedišta američkog i britanskog veleposlanstva.

ŽENEVA - Veliki projekti izgradnje brana diljem svijeta i dalje ignoriraju upozorenja ekologa, pet godina nakon što su vodeći stručnjaci odredili okvirne smjernice za ekološki održivu provedbu takvih projekata, objavila je u ponedjeljak skupina za zaštitu okoliša WWF. U izvješću iz 2000. godine, Svjetsko povjerenstvo za brane (WCD) - neovisno tijelo međunarodnih stručnjaka - objavilo je smjernice za planiranje, dizajn, izgradnju i uklanjanje brana. Međutim, brane koje se grade nakon tog izvješća i dalje "izazivaju veliku društvenu i ekološku štetu", objavila je organizacija WWF. Fokusirajući se na šest projekata koji su započeti diljem svijeta nakon 2000. godine, WWF je objavio da nijedan od tih projekata nije uvažio preporuke WCD-a. Riječ je o projektima u Turskoj, Belizeu, Španjolskoj, Australiji, Laosu i na Islandu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙