FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrijeđali pravoslavnog svećenika

ŠIBENIK, 13. studenog 2005. (Hina) - Policija će podnijeti kazneneprijave protiv dvojice muškaraca koji su ispred pravoslavne crkve uDrnišu vrijeđali lokalnog svećenika, te kamenjem razbili tri stakla navratima crkve.
ŠIBENIK, 13. studenog 2005. (Hina) - Policija će podnijeti kaznene prijave protiv dvojice muškaraca koji su ispred pravoslavne crkve u Drnišu vrijeđali lokalnog svećenika, te kamenjem razbili tri stakla na vratima crkve.

Policijska uprava šibensko-kninska priopćila je u nedjelju da se incident dogodio ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice, a policiji ga je prijavio sam svećenik.

Očevidom je utvrđeno da su dvojica, zasad nepoznatih muškaraca, dok je 25-godišnji pravoslavni svećenik u subotu oko 15,40 sati zvonio crkvena zvona, uzvikivali: "Izađi, nemoj zvoniti, nije ti ovo Srbija". Potom su ušli u crkvu i razbili stakla na vratima, a onda se udaljili u nepoznatom smjeru.

Ovo je drugi napad na pravoslavno svećenstvo u Šibensko-kninskoj županiji u mjesec i pol dana. U noćnim satim 29. rujna se skupina mladića u dvorištu pravoslavne Episkopije u Šibeniku ponašala nasilnički, uzvikujući uvredljive i neprimjerene riječi.

U dvorištu Episkopije prevrnuli su devet plastičnih vaza s cvijećem, drvenu klupu i kamenu ploču stola u dvorištu, a udarajući nogama u ulazna vrata oštetili i izbili na njima nekoliko aluminijskih letvica.

Episkop dalmatinski Fotije, osudivši napad, tada je priopćenjem pozvao izbjegle Srbe da se vrate u svoje domove i da daju "pun doprinos stvaranju nove hrvatske države u kojoj će ovakvi slučajevi kršenja ljudskih i vjerskih prava ili ugrožavanja same svetinje života zbog vjerske i nacionalne pripadnosti biti nezamislivi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙