FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Školjke u šibenskom zaljevu ponovno onečišćene

ŠIBENIK, 10. studenog 2005. (Hina) - Novi nalazi o kvaliteti školjakana uzgajalištima u šibenskom zaljevu ponovno pokazuju nedopuštenukoličinu fekalnih bakterija iako su ispitivanja provedena u posljednjevrijeme ukazivala na smanjenje onečišćenja, priopćila je danasžupanijska veterinarska inspektorica Branka Gulin.
ŠIBENIK, 10. studenog 2005. (Hina) - Novi nalazi o kvaliteti školjaka na uzgajalištima u šibenskom zaljevu ponovno pokazuju nedopuštenu količinu fekalnih bakterija iako su ispitivanja provedena u posljednje vrijeme ukazivala na smanjenje onečišćenja, priopćila je danas županijska veterinarska inspektorica Branka Gulin.

"Problem onečišćenja školjki u šibenskom zaljevu traje već tri mjeseca, no ovakve nalaze nismo ponovno očekivali. Uzgajivačima školjki sa šibenskog područja ipak ćemo omogućiti prodaju pod određenim uvjetima. Donijet ću novo privremeno rješenje u kojem će biti dopuštena prodaja školjki samo ako prethodno prođu postupak pročišćavanja u Centru za pročišćavanje. Druga je mogućnost prirodno pročišćavanje, pa će uzgajivačima u blizini šibenskog mosta, uz potrebnu dokumentaciju, biti dopušteno ponovno polaganje školjkaša u pirovačkom zaljevu. Prirodnim pročišćavanjem trebala bi se ponovno postići higijenska ispravnost školjki i omogućiti njihovo stavljanje u promet", kazala je Gulin.

Dodala je kako su takvi postupci u skladu sa zakonom, te da će ispitivanje kvalitete školjki u šibenskom zaljevu biti nastavljeno.

Istaknula je da će školjke iz uzgajališta s toga područja biti izravno puštene u promet čim bakteriološki nalazi budu uredni.

Siniša Pauk, predsjednik Ceha marikulture šibenske Obrtničke komore, reagirao je na navode veterinarske inspektorice navodeći da će pročišćavanje školjki povećati njihovu prodajnu cijenu. Kao i kod prve zabrane izlova i prodaje školjki, Pauk je izrazio sumnju u ispravnost načina uzimanja uzoraka, te je pozvao odgovorne institucije da otkriju stvarni uzrok onečišćenja školjki u šibenskom zaljevu .

Najavio je mogući prosvjed članova cehova ribara i marikulture, koji bi u tom slučaju blokirali prolaz kroz šibenski kanal i, kako je kazao, na taj način upozorili na krajnju ozbiljnost problema koji imaju uzgajivači školjki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙