FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte na najnižim razinama u zadnjih 15 tjedana

LONDON, 10. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte učetvrtak su se spustile na najniže razine u zadnjih 15 tjedana nakonšto je tjedno izvješće američke vlade pokazalo veći od očekivanog rastzaliha sirove nafte.
LONDON, 10. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u četvrtak su se spustile na najniže razine u zadnjih 15 tjedana nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo veći od očekivanog rast zaliha sirove nafte.

Barel sirove nafte na njujorškom je tržištu pojeftinio za 57 centi, na 58,36 dolara. Cijena londonskog Brenta spustila se 67 centi, na 56,21 dolar za barel.

Najnovije tjedno izvješće o američkim zalihama pokazalo je da su zalihe sirove nafte u tjednu zaključno s 4. studenim bile za 11 posto više od njihova petogodišnjeg sezonskog prosjeka nakon povećanja za 4,4 milijuna barela, većeg nego se očekivalo.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u četvrtak je objavila da je "tržište čini se odoljelo oluji" te da je snizila svoje procjene rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini.

Agencija sa sjedištem u Parizu snizila je, naime, svoje procjene rasta globalne naftne potražnje u 2006. četvrti mjesec zaredom. Potražnja će iduće godine u prosjeku iznositi 85,01 milijun barela dnevno. Potrošnja će porasti za 1,5 posto ove godine, na 83,3 milijuna barela dnevno, a u idućoj godini za dva posto.

"Ako će se potražnja smanjivati, tržišni će sudionici to pratiti", kazao je Robert Montefusco, broker iz Sucdena u Londonu. "Brojke IEA mogle bi nam pomoći da snizimo cijene", kazao je on, dodajući da bi pad cijena mogao ubrzati ako se na njujorškom tržištu cijene sirove nafte spuste ispod 57,5 dolara po barelu.

Cijene sirove nafte niže su za 17 posto u usporedbi s rekordnih 70,85 dolara koliko su dosegnule 30. kolovoza, dan nakon što je uragan Katrina pogodio Sjedinjene Države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙