FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK o proširenju: Inzistirati na ispunjavanju kriterija i pošteno nagraditi

BRUXELLES, 9. studenog 2005. (Hina) - Europska unija mora ostati strogau traženju ispunjavanja kriterija za članstvo, ali i pošteno nagraditinapredak zemalja kandidata, kaže se u Strateškom dokumentu Europskekomisije objavljenom u srijedu u Bruxellesu.
BRUXELLES, 9. studenog 2005. (Hina) - Europska unija mora ostati stroga u traženju ispunjavanja kriterija za članstvo, ali i pošteno nagraditi napredak zemalja kandidata, kaže se u Strateškom dokumentu Europske komisije objavljenom u srijedu u Bruxellesu.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je da se nova strategija za proširenje temelji na tri načela: uvjetovanosti, konsolidaciji i komunikaciji.

"EU mora ostati stroga u traženju ispunjavanja svojih kriterija, ali i pošteno i na odgovarajući način nagraditi napredak. Zemlje aspirantice mogu prijeći iz jednog stupnja procesa u drugi tek kad ispuni uvjete iz tog stupnja", kaže se u dokumentu, koji je objavljen u srijedu zajedno s izvješćem o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

Što se tiče načela konsolidacije, Rehn je rekao da EU mora poštovati već preuzete obveze o proširenju, ali oprezno preuzimati nove. "EU ne može odstupiti od svoje odgovornosti, međutim kod budućih proširenja mora se uzeti u obzir i apsorpcijske sposobnosti EU-a".

Komisija u dokumentu ponavlja i odredbe zapisane u pregovaračkim okvirima za Hrvatsku i Tursku, prema kojima može preporučiti suspenziju pregovora u slučaju ozbiljnog i trajnog kršenja temeljnih načela EU-a. U dokumentu se navodi da to uključuje i punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U dokumentu se dodaje da će brzina budućih proširenja ovisiti o ispunjavanju strogih standarda svake zemlje pojedinačno. Kao drugi element navodi se apsorpcijski kapacitet EU-a da primi nove članice.

"Nije predviđeno daljnje proširenje na veliku skupinu država istodobno. Pristupni pregovori s Turskom su dugoročan proces. Zapadni Balkan čine manje države koje su na različitom stupnju na svom putu prema EU-u", kaže se u dokumentu.

Kao bitan element u procesu proširenja navodi se i bolja komunikacija s građanima kako bi se dobila šira javna podrška za primanje novih zemalja.

"Unija mora izravno odgovoriti na zabrinutost svojih građana. Posebice, mora ponuditi jasnu strategiju za buduća proširenja temeljenu na objektivnim uvjetima i realističnim obećanjima. Bolja komunikacija u vezi s prethodnim proširenjima vitalna je za osiguranje potpore za buduća proširenja", stoji u dokumentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙