FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU nastavio pregovore o Financijskoj perspektivi

BRUXELLES, 7. studenog 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-anastavili su u ponedjeljak u Bruxellesu, nakon četveromjesečne stanke,pregovore o Financijskoj perspektivi, a iz diplomatskih izvora doznajese da u razgovorima zasad nije zabilježen nikakav napredak.
BRUXELLES, 7. studenog 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-a nastavili su u ponedjeljak u Bruxellesu, nakon četveromjesečne stanke, pregovore o Financijskoj perspektivi, a iz diplomatskih izvora doznaje se da u razgovorima zasad nije zabilježen nikakav napredak.

Financijska perspektiva, okvirni plan rashoda Europske unije za razdoblje 2007.-2013., najvažnije je pitanje EU-a u ovome trenutku.

Prema više diplomatskih izvora, u raspravi u ponedjeljak nije zabilježen nikakav napredak, što dovodi u sumnju izglede da se konačni dogovor postigne na summitu u prosincu kako to planira britansko predsjedništvo Unije.

Zbog nemogućnosti dogovora o Financijskoj perspektivi u lipnju je propao summit EU-a pod luksemburškim predsjedništvom. Britansko je predsjedništvo nakon četiri mjeseca šutnje o toj temi pripremilo svoj prvi prijedlog s okvirnim odrednicama ali bez konkretnih brojki.

Britanski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jack Straw izjavio je pri dolasku na ministarski sastanak da će njegova zemlja "poduzeti sve kako bi se dogovor o Financijskoj perspektivi postigao do kraja ove godine", ali da se radi o "teškoj zadaći" te se stoga "ne može reći hoćemo li uspjeti postići dogovor do sredine prosinca".

Glavni kamen spoticanja je britanski rabat, posebni aranžman kojim London dobiva natrag dio sredstava koje uplati u zajednički proračun. Britanija se ne želi odreći rabata, a da se pritom ne dira u troškove za poljoprivredu.

Preko 40 posto europskog proračuna troši se na poljoprivredu i ruralni razvoj, a najviše sredstava dobiva Francuska. Trećina proračuna ide za pomoć siromašnijim regijama EU-a, od čega najviše profitira Španjolska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙